Procurorul special John Durham: CIA a concluzionat că datele furnizate FBI de avocatul campaniei lui Clinton sunt fabricate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul special John Durham FOTO captură video
Procurorul special John Durham FOTO captură video

Procurorul special John Durham a depus vineri în instanţă documente conform cărora CIA a ajuns la concluzia că datele furnizate de avocatul campaniei lui Hillary Clinton, Michael Sussmann, care susţinea că există o coordonare între Donald Trump şi Rusia, nu sunt „plauzibile din punct de vedere tehnic”, fiind „create de utilizator”, adică de echipa de campanie a lui Clinton.

Michael Sussmann este acuzat că a minţit când a oferit FBI probe, spunând că nu a participat la o întâlnire în numele unui anumit client, când de fapt acest client era campania lui Hillary Clinton.

Procurorul special John Durham, care conduce investigaţia federală privind legăturile dintre Trump şi Rusia, a dezvăluit în februarie că date de pe serverele unui anumit furnizor de servicii medicale, dar şi ale Trump Tower -clădirea de apartamente din Central Park West a lui Donald Trump - respectiv ale Biroului executiv al preşedintelui Statelor Unite (EOP) au fost exploatate pentru a stabili „o deducţie” şi o „naraţiune” care îl leagă pe Trump de Rusia.

John Durham, procurorul special numit sub fostul preşedinte Trump pentru a revizui ancheta FBI cu privire la interferenţa Rusiei în alegerile din 2016, a susţinut în instanţă că un director din domeniul tehnologiei a „exploatat” accesul la datele Casei Albe pentru a găsi informaţii compromiţătoare despre Trump.

Într-un dosar de judecată depus vineri , biroul lui Durham a spus că directorul, care este menţionat doar ca „Tech Executive-1”, dar a fost identificat drept Rodney Joffe, a folosit accesul companiei sale la sistemul guvernamental de nume de domeniu nepublic (DNS) printr-un contract de securitate cibernetică în timp ce analiza presupusele legături dintre Organizaţia Trump şi o bancă rusă.

Acuzaţia înaintată de Durham susţine că Sussmann i-a spus consilierului general al FBI, James Baker, în septembrie 2016 – cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 – că nu lucrează „pentru niciun client” atunci când a solicitat o întâlnire în care a prezentat „presupuse date şi «documente» care ar fi demonstrat existenţa unui canal de comunicare secret” între Trump Organization şi Alfa Bank, care are legături cu Kremlinul.

De asemenea, Durham susţine că, în februarie 2017, Sussmann a furnizat un „set actualizat de acuzaţii”, inclusiv afirmaţii privind Alfa Bank, şi acuzaţii suplimentare legate de Trump unei a doua agenţii guvernamentale americane, despre care Fox News a confirmat că este vorba de CIA.

În declaraţia sa de vineri, Durham spune că guvernul se aşteaptă să „aducă dovezi la proces” care vor reflecta faptul că FBI şi CIA „au ajuns la concluzia că afirmaţiile Russia Bank 1 nu erau adevărate şi nu erau susţinute”.

„De exemplu, în timp ce FBI nu a ajuns la o concluzie finală cu privire la acurateţea datelor sau dacă acestea ar fi putut fi în întregime sau parţial autentice, falsificate, modificate sau fabricate, Agenţia 2 a concluzionat la începutul anului 2017 că datele privind Russia Bank 1 şi cele privind  Russian Phone Provider 1 nu erau „plauzibile din punct de vedere tehnic”, nu „rezistau la o examinare tehnică”, „conţineau lacune”, „erau contradictorii]” şi erau „create de utilizator şi nu generate de o maşină/un instrument”, a scris Durham.

Cu toate acestea, Durham afirmă că „Biroul Consilierului Special nu a ajuns la o concluzie definitivă în această privinţă”.

Durham afirmă că Sussmann „a reprezentat şi a lucrat pentru campania Clinton în legătură cu eforturile mai ample ale acesteia de cercetare a opoziţiei” şi „a luat măsuri pentru a integra” acuzaţiile privind Alfa Bank „în acele eforturi de cercetare a opoziţiei”.

Durham afirmă, de asemenea, că dovezile stabilesc că Sussmann „şi-a organizat întâlnirea din 19 septembrie 2016 cu FBI în scopul, printre altele, să promoveze interesele campaniei Clinton cu ajutorul” Fusion GPS. 

În dosar, Durham subliniază, de asemenea, notiţele unui fost director adjunct al FBI, care afirmă, printre altele, că „autorul dosarului a fost angajat” de firma de cercetare Fusion GPS pentru a „descoperi informaţii compromiţătoare legate de Trump pentru un client american fără nume”.

Procesul lui Sussmann este programat să înceapă pe 16 mai.

Durham investighează din 2019 originile anchetei iniţiale a FBI sau uraganul Crossfire care a început în iulie 2016 prin numirea consilierului special Robert Mueller în mai 2017. Mueller şi-a încheiat ancheta de ani de zile privind acuzaţii cum că campania lui Trump  s-a coordonat cu ruşii pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016

Ancheta lui Mueller nu a găsit nicio dovadă de coordonare ilegală sau imputabilă penal între Trump sau campania lui Trump şi Rusia în 2016. 

Durham a pus sub acuzare trei persoane în cadrul anchetei sale: Sussmann în septembrie 2021, Igor Dancenko în noiembrie 2021 şi Kevin Clinesmith în august 2020.

Danchenko a fost acuzat că a făcut o declaraţie falsă şi este acuzat că a minţit FBI cu privire la sursa informaţiilor pe care i le-a furnizat-o lui Christopher Steele pentru dosarul anti-Trump. Kevin Clinesmith a fost, de asemenea, acuzat de declaraţii false. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite