Procesul lui Ghislaine Maxwell, acuzată de abuz şi trafic de minori, începe la New York. Probele acuzării

Procesul lui Ghislaine Maxwell, acuzată de abuz şi trafic de minori, începe la New York. Probele acuzării

Jeffrey Epstein si Ghislaine Maxwell FOTO EPA-EFE

Procesul lui Ghislaine Maxwell, asociata miliardarului Jeffrey Epstein, mort în închisoare în 2019, începe luni la New York. Maxwell este închisă de anul trecut  la Metropolitan Detention Center din Brooklyn.

Ghislaine Maxwell, 59 de ani, o britanică cu dublă cetăţenie franceză şi americană, fiica defunctului mogul media Robert Maxwell este acuzată într-un dosar de  abuz sexual şi trafic de minore.  Ea este acuzată că ar fi recrutat tinere şi le-ar fi obligat să întreţină relaţii sexuale cu Jeffrey Epstein şi cu apropiaţii săi.
 
Procesul care demarează luni are în centru mărturiile a patru victime minore recrutate de Maxwell pentru miliardarul american, cărora fosta sa iubită le-ar fi câştigat încrederea şi apoi instruit cum să ofere masaj şi servicii sexuale lui Jeffrey Epstein şi altora din cercul său.
 
Procurorii americani susţin că această britanică care s-a mutat în SUA după moartea în condiţii misterioase a tatălui său a „jucat un rol esenţial în ademenirea şi abuzul” unor fete minore între anii 1994-1997, respectiv 2001 - 2004.
 
Ghislaine Maxwell, apărată de o echipă de avocaţi celebri, spune că este nevinovată. Apărarea se bazează pe contestarea credibilităţii martorilor. Un verdict de vinovăţie ar putea însemna închisoare pe viaţă pentru Maxwell, toate cele şase capete de acuzare cumulând pedepse de 80 de ani de închisoare.
 
Din echipa sa de avocaţi face parte un fost procuror federal medaliat care a ajutat la acuzarea baronului drogurilor Joaquin 'El Chapo' Guzman.
 
Procuratura Districtului Sudic din New York care judecă cazul se va baza pe depoziţiile a patru victime care vor depune mărturie a tribunal, mailuri trimise de Maxwell a cel puţin doi „bărbaţi influenţi” ce au stabilit întâlniri sexuale cu fetele şi şase pagini din faimoasa „agendă neagră” a lui Epstein care ar conţine dovezi solide în favoarea vinovăţiei asociatei sale.
 
Agenda de contacte cuprinde o secţiune numită „Masaj” unde sunt inclusiv numere de telefon ale părinţilor unora dintre fete, fapt ce constituie un indiciu asupra vârstei fragede a fetelor.
 
O singură victimă din cele patru a acceptat să-şi dezvăluie numele public - este vorba de psihologul american  Annie Farmer care a mărturisit că a fost abuzată de cei doi la proprietatea din New Mexico, în 1996, pe când avea 16 ani.
    
Farmer a numit-o pe Maxwell un „prădător sexual care nu a manifestat niciodată căinţă pentru faptele sale odioase” şi că abuzurile nu ar fi avut loc fără eforturile acesteia de a-i câştiga încrederea.
 
În apărarea lui Maxwell va depune mărturie psihologul Elizabeth Loftus care argumentează pe baza unor „amintiri false” de abuz sexuale care pot fi redate de victime „cu convingere, detaliat şi emoţie”.
 
Un fost majordom, Juan Alessi,  a relatat despre petrecerile de la reşedinţa din Florida a miliardarului unde se aduceau femei şi unde a fost prezent şi ducele de York, care a primit masaje de la femei tinere în cursul vizitelor sale. 
   
Acesta spune că  Maxwell recruta „terapeute pentru masaj din centre de SPA, care trebuiau să fie din cele mai bune . Una din ele este Virginia Roberts - care s-a căsătorit şi trăieşte în prezent în Australia - şi care a dezvăluit public faptul că l-a întâlnit pe prinţul Andrew de trei ori în 2001, pe când avea 17 ani la reşedinţele din Londra şi New York ale miliardarului.
 
 Virginia Giuffre nu va depune mărturie în procesul care debutează luni.
 
 Ghislaine Maxwell este căsătorită de cinci ani cu antreprenorul din domeniul tehnologiei Scott Borgerson. Nu se cunosc detalii despre relaţia lor şi dacă acesta va fi prezent la proces.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările