Procesul de destituire al preşedintelui SUA. Avocaţii lui Trump au prezentat apărarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele Donald Trump va fi judecat de Senat
Pre;edintele Donald Trump va fi judecat de Senat

Avocaţii preşedintelui Donald Trump au prezentat sâmbătă linia de apărare cu trei zile înainte de începerea dezbaterilor în procesul pentru destituirea preşedintelui Statelor Unite, o procedură pe care aceştia o consideră neconstituţională şi „periculoasă“, relatează AFP.

Este prima dată de când echipa de apărare a fost anunţată vineri de Casa Albă pentru a-şi prezenta argumentele, bazate pe cele avansate din septembrie de Donald Trump şi republicani.

Într-un prim „răspuns“ scris la rechizitoriul Camerei Reprezentanţilor, avocaţii lui Donald Trump apreciază că este vorba de ''un atac periculos la dreptul americanilor de a-şi alege liber preşedintele''.

"Este o încercare neruşinată şi ilegală de a răsturna rezultatele alegerilor din 2016 şi de a interfera cu alegerile din 2020, cu câteva luni înainte" de acestea, au adăugat avocaţii Jay Sekulow şi Pat Cipollone.

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a votat miercuri trimiterea către Senat a actului de acuzare contra preşedintelui american Donald Trump în vederea procedurii sale de destituire.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului american de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă. 

Atenţia observatorilor este focalizată asupra unui număr redus de senatori republicani, care se pot dovedi decisivi în stabilirea regulilor procesului.

Întrebarea principală care se pune acum este dacă democraţilor li se va permite să aducă martori. Ei au nevoie de votul a cel puţin patru republicani pentru a o face, admiţând că democraţii vor vota în bloc, pentru martori. Echipa preşedintelui preferă un proces scurt, fără martori suplimentari, arătând că vremea martorilor a fost în timpul deliberărilor Camerei. Unul dintre martorii pe care democraţii îi vor solicita este fostul consilier pentru securitate naţională, John Bolton, care a spus că se va prezenţa dacă e convocat. 

Nimeni nu ştie ce va spune Bolton, dar cert e că el ştie foarte bine ce s-a întâmplat la Casă Albă în legătură cu ajutorul pentru Ucraina. Senatorii republicani de care depinde ce va urmă sunt Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney şi Lamar Alexander. Recent, ei au spus că sunt dispuşi să audă noi mărturii, dar rămâne de văzut dacă vor ceda sau nu presiunilor Casei Albe. Procesul se va încheia după toate probabilităţile cu achitarea preşedintelui Trump pentru că este nevoie de 67 de voturi pentru a-l găsi vinovat şi demite, ceea ce e practic imposibil, în Senatul controlat de republicani. În prima faza, Senatul îi va oferi preşedintelui ocazia de a răspunde la acuzaţii. 

Ulterior, vor fi adoptate regulile procesului. Managerii numiţi de conducerea Camerei Reprezentanţilor, toţi democraţi, care vor fi procurorii de caz, îşi vor prezenţa argumentele timp de câteva zile, apoi va veni rândul apărării, urmată de întrebări ale senatorilor şi voturi pentru a extinde durata procesului sau a-l încheia cu un verdict. În timpul pledoariilor, senatorii – care sunt în acest caz, juriul – trebuie să rămână la faţa locului, având la dispoziţie doar material informativ referitor la caz.

Lor li s-a cerut să nu stea de vorba cu colegi pe durata lucrărilor, neavând asupra lor nici telefoane celulare. Democraţii susţin că este nevoie de martori pentru că de la punerea sub acuzare a preşedintelui Trump s-au acumulat noi dovezi, cum ar fi cele spuse şi documentele oferite de Lev Parnas, un fost colaborator al avocatului preşedintelui, Rudy Giuliani, unele revelaţii putând avea potenţial exploziv in proces.

Cei 100 de membri ai Senatului american au depus joi, 16 ianuarie jurământ, ca membri ai juriului care va judeca dacă, în baza acuzaţiilor ce i se aduc de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului, preşedintele republican Donald Trump va fi îndepărtat de la putere. Procesul, care este unul politic cu reguli ce trebuie încă stabilite, începe pe 21 ianuarie iar majoritatea republicană din Senat speră ca întreg procedeul să se încheie în două săptămâni. 

Cum se va desfăşura procesul

Preşedintele Curţii Supreme, John Roberts prezidează procesul iar joi le-a cerut senatorilor să jure că vor fi „imparţiali” şi că se vor ghida numai după prevederile Constituţiei.

Rolul procurorilor în acest proces este jucat de 7 membri democraţi ai Camerei reprezentanţilor, conduşi de Adam Shiff, preşedintele Comisiei pentru serviciile de informaţii. Shiff este cel care joi, după depunerea jurământului, a prezentat oficial în Senat cele două capete de acuzare formulate de Camera reprezentanţilor, dominată de opoziţia democrată, împotriva preşedintelui Trump. 

De la lansarea acuzaţiilor împotriva sa şi a procedurii de „impeachment” (înlăturare din funcţie), preşedintele Trump a vorbit despre o „vânătoarea de vrăjitoare”, fără nici o bază reală. Aserţiune repetată joi, după deschiderea procesului în Senat.

„O să se termine repede” a declarat Trump de la Casa Albă. „Este o făcătură, o totală invenţie a democraţilor care încearcă numai să câştige alegerile”.

În noiembrie, în Statele Unite au loc alegeri prezidenţiale la care Trump candidează din partea partidului republican pentru un al doilea mandat.

Trump este acuzat în primul rând că a blocat temporar un important ajutor militar pentru Ucraina, pentru a obţine de la Kiev declaraţia oficială că va deschide o anchetă în presupuse acte de corupţie comise de democratul Joe Biden şi fiul acestuia în Ucraina. Biden este unul din contracandidaţii potenţiali ai lui Trump în prezidenţialele din acest an.

Joi, Oficiul pentru Responsabilitatea Guvernului (GOA) , structură nepartizană a Congresului, a dat publicităţii un raport în care arată că administraţia Trump a încălcat legea când a blocat ajutorul militar, aprobat deja de Congres. „Legea nu permite preşedintelui să înlocuiască cu propriile priorităţi de politică o lege adoptată de Congres” se arată în raport.

Al doilea capăt de acuzare este obstrucţionarea Congresului: decurge din faptul că pe toată perioada anchetei Camerei reprezentaţilor, care a dus la procesul de „impeachment”, preşedintele a refuzat constant eliberarea documentelor cerute de Cameră. Şi nu a permis martorilor convocaţi de Cameră, să vorbească.

Constituţia americană este vagă în privinţa „impeachment”-ului – precizează numai că este prerogativa Camerei reprezentanţilor să formuleze capetele de acuzare şi a Senatului să le judece. Pentru a se porni un astfel de proces, acuzaţiile trebuie să se înscrie în trei categorii vag definite: trădare, corupţie şi alte crime şi delicte grave”.

Nu există reguli pentru modul cum se desfăşoară un astfel de proces, în linii mari se urmează procedura primului process de „impeachment” din istoria americană, împotriva preşedintelui Andrew Johnson. Până la urmă, liderul republican al Senatului, Mitch McConnell şi liderul minorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer vor decide ce dovezi vor fi prezentate, dacă vor fi audiaţi sau nu martori, cât va dura prezentarea cazului şi în general, cât va dura procesul.

La încheiere, senatorii vor avea o zi de deliberări înainte de a se pronunţa şi este nevoie de o majoritate de două treimi pentru adoptarea unui verdict împotriva preşedintelui.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite