Problema despăgubirii descendenţilor sclavilor revine în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie a organizaţiei Black Lives Matter
Manifestaţie a organizaţiei Black Lives Matter

Discuţiile despre eventuale despăgubiri care ar putea fi acordate afro-americanilor pentru peste 200 de ani de sclavie şi despre compensarea inegalităţilor rasiale s-au reluat în Congresul SUA.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, sprijină un studiu care urmează să stabilească dacă descendenţii sclavilor sunt îndreptăţiţi să primească despăgubiri, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de Reuters. Biden „continuă să îşi demonstreze angajamentul de a lua măsuri cuprinzătoare faţă de rasismul sistemic care continuă în present“, a spus Psaki. Şi vicepreşedinta , Kamala Harris, singura femeie de culoare care a ajuns într-un asemena post , doreşte să se „studieze efectele discriminării şi rasismului instituţional de-a lungul mai multor generaţii şi să se determine cum se poate corecta acest lucru“.

 Reuters menţionează că subiectul este dezbătut şi în Congresul SUA şi că în întreaga lume s-au acordat despăgubiri victimelor războaielor, violurilor, terorismului şi altor nedreptăţi istorice. Discuţiile despre eventuale despăgubiri care ar putea fi acordate afro-americanilor pentru peste 200 de ani de sclavie şi despre compensarea inegalităţilor rasiale nu au avansat însă prea mult. 

Proiect de lege vechi  de 30 de ani

În Congres a fost depus de peste 30 de ani un proiect de lege cunoscut ca HR-40 privind finanţarea unui studiu despre „sclavie şi discriminare în colonii şi în Statele Unite din 1619 până în prezent şi recomandarea reparaţiile corespunzătoare“. Nu s-a ajuns niciodată la un vot în plen. Deputata democrată Sheila Jackson a reintrodus proiectul în ianuarie, iar dezbaterile au loc acum într-o subcomisie a comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor. Biden a declarat anul trecut ziarului „Washington Post“ că „trebuie să recunoaştem că visul american nu se poate împlini fără să ne confruntăm cu păcatul originar al sclaviei şi cu campania de secole care i-a supus pe negrii din această ţară la violenţă, teamă şi traume“, reaminteşte Reuters. La fel ca majoritatea celorlalţi candidaţi democraţi la preşedinţie, el nu a susţinut însă acordarea de plăţi concrete descendenţilor sclavilor, ci doar a promis „acţiuni importante“ împotriva rasismului şi continuarea studiilor.

„Disparităţi uriaşe”

Alţi democraţi au ridicat problema privind inegalitatea rasială şi diferenţele de venit. În 2017, venitul mediu anual al unei gospodării negre era de 40.258 de dolari, comparativ cu 68.145 de dolari pentru o gospodărie albă, potrivit statisticilor oficiale. Pentru senatorul Bernie Sanders, prioritatea este abordarea „disparităţilor enorme care există în SUA” . El spune că „există modalităţi mai bune de a face acest lucru decât să le fie dat un cec”. 

Cory Booker, un senator de culoare din New Jersey, propune deschiderea unui cont bancar pentru copiii afro-americanilor care să fie folosit doar la vârsta de 18 ani pentru finanţarea unei achiziţii imobiliare sau a studiilor universitare. Afro-americanii reprezintă 13,4% din populaţia SUA şi votează covârşitor cu Partidul Democarat şi au avut un rol important în victoria preşedintelui Joe Biden în faţa republicanului Donald Trump. Potrivit unui sondaj CNN-Kaiser din 2015, 52% dintre afro-americani au susţinut ideea despăgubirilor pentru descendenţii sclavilor. Dar 89% dintre albi s-au opus. Statele Unite au compensat deja alte comunităţi pentru nedreptăţile suferite de-a lungul istoriei, inclusiv amerindieni şi americano-japonezi plasaţi în lagăre în timpul celui de-al doilea război mondial. 

Promisiunea lui Lincoln

În ianuarie 1865, cu câteva luni înainte de sfârşitul Războiului Civil şi abolirea sclaviei, Administraţia Abraham Lincoln promisese să acorde „40 de acri şi un catâr” pentru aproximativ 4 milioane de sclavi afro-americani pentru ca aceştia să înceapă o viaţă noua, ca oameni liberi . Dar acest lucru nu sa mai intâmplat şi terenurile, echivalentul a 16 hectare pe cap de sclav , au fost repede returnate foştilor proprietari.  

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite