Problema delicată a lui Biden din Arabia Saudită. Încearcă Statele Unite să forţeze înlăturarea prinţului moştenitor dintr-un stat aliat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden, preşedintele Statelor Unite/ Mohammed Bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite / FOTO Getty Images
Joe Biden, preşedintele Statelor Unite/ Mohammed Bin Salman, liderul de facto al Arabiei Saudite / FOTO Getty Images

Joe Biden are o problemă diplomatică delicată în faţă, un adevărat test pentru promisiunea de a avea o politică externă care să urmărească atât promovarea drepturilor omului, cât şi interesele Statelor Unite.

Casa Albă a transmis că preşedintele american va vorbi în următoarele zile cu regele saudit Salman bin Abdulaziz. Chiar dacă formal acesta este omologul său, problema e că nu regele conduce Arabia Saudită, ci tânărul prinţ Mohammed Bin Salman (MBS), primul la rând pentru tronul saudit şi o figură acuzată printre altele de ordonarea asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi şi reprimarea brutală a oricărei opoziţii interne. 

Având în vedere că mai devreme sau mai târziu evitarea lui Mohammed Bin Salman va fi imposibilă în actuala configuraţie a lucurilor, întrebarea pe care o ridica decizia lui Biden e dacă ignorarea prinţului moştenitor e doar un gest simbolic sau Washingtonul va căuta să-l convingă pe regele saudit să schimbe linia de succesiune la tron şi să-l înlăture pe Bin Salman?

O alianţă imposibil de ignorat 

Dilema lui Biden n-a existat la Washington până acum. Donald Trump a fost mereu pregătit să-l apere pe MBS de orice acuzaţii, citând fără nicio pudoare sumele uriaşe vărsate de Riad în Statele Unite pentru cumpărarea de armament. De altfel, Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Trump, avea o relaţie extrem de apropiată cu Mohammed Bin Salman, presa americană relatând că cei doi ar fi discutat în mod regulat pe WhatsApp.

În afara cercului de consilieri ai lui Trump, însă, MBS nu a fost niciodată cea mai plăcută figură la Washington. Nu e detestat doar pentru asasinarea lui Khashoggi, ci şi pentru rolul jucat în războiul din Yemen şi pentru campania dură de reprimarea a oricărei opoziţii politice. Chiar dacă în pachetul de promisiuni pe care îl face MBS intră şi o liberalizare limitată a Arabiei Saudite, atât din punct de vedere cultural, cât şi economic, Bin Salman a luat până acum drumul unei brutalităţi excepţionale chiar şi pentru monarhia absolută de la Riad. Cu toate acestea, în timp ce regele saudit are 85 de ani şi e tot mai îndepărtat de administrarea efectivă a regatului, MBS are doar 35 de ani şi reprezintă viitorul unui stat crucial pentru Washington dacă administraţia Biden vrea să-şi atingă scopurile de politică externă din Orientul Mijlociu, notează Politico.

Viitorul doar va complica dilema lui Biden. Dacă preşedintele american îşi va respecta promisiunea de a da publicităţii un raport al serviciilor de informaţii americane despre asasinarea lui Khashoggi, raport ţinut secret de către administraţia Trump , există şanse bune ca Biden să fie nevoit să facă o echilibristică delicată pentru a nu impune sancţiuni personale asupra prinţului saudit. 

Gest simbolic sau primul pas dintr-un plan pe termen lung? 

Răspunzând unei întrebări despre planurile administraţiei Biden de forţarea a schimbării succesiuni la tron în Arabia Saudită, un purtător de cuvânt al departamentului de stat a transmis că Riadul este „un partener cheie în privinţa multor priorităţi, dar parteneriatul trebuie să reflecte şi să respecte valorile şi interesele pe care Statele Unite le aduce la masă”, conform The Guardian. „Preşedintele Biden a mai spus că vrea să audă cum intenţionează Arabia Saudită să-şi schimbe abordarea pentru a lucra cu noua administraţie de la Washington şi că aşteaptă discuţiile care vor modela viitorul relaţiei noastre”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Bruce Riedel, fost analist CIA şi membru al Brookings Institution, a declarat pentru The Guardian că mesajul lui Biden pentru familia regală saudită este clar: atât timp cât MBS este pe lista de succesiune la tron, Arabia Saudită va fi considerată „un paria”. „Nu pot ştii ce planuri are administraţia, dar cel mai bun rezultat ar fi ca MBS să fie înlăturat. Se poate retrage în castelul său din Franţa”, a punctat Riedel.

Alţi analişti spun că ar fi nevoie de o situaţie excepţională pentru ca schimbarea succesiuni la tron să aibă loc. Astfel, chiar dacă nu e un gest pur simbolic, anunţul Casei Albe e un pas într-o mai amplă recalibrare a relaţiilor Washington-Riad. De altfel, Biden a transmis în primul său discurs despre politica externă că Statele Unite îşi vor retrage sprijinul oferit ofensive conduse de Arabia Saudită în Yemen şi că nu va mai vinde arme ofensive Riadului pentru a le utiliza în acel conflict. Secretarul american de stat, Antony Blinken, a fost însă atent să puncteze că administraţia Biden rămâne dedicată efortului de întărire a sistemului militar defensiv al Arabiei Saudite.

Michele Dunne, directoarea programului dedicat Orientului Mijlociu de la Carnegie Endowment, crede că administraţia Biden încearcă să trimită mai multe semnale Riadului în acelaşi timp: că Washingtonul nu mai vrea să fie complice în războiul din Yemen, că vrea să reia eforturile de încheiere a unui acord cu Iranul, dar şi că administraţia Biden e dedicată sprijinirii apărării Arabiei Saudite.

„Se prea poate să fie un nou semnal acum, unul care spune că noua administraţie nu e foarte investită în prezenţa lui Mohammed Bin Salman. Dacă asta înseamnă că se speră la utilizarea influenţei Statelor Unite pentru a sugera o schimbare în succesiunea la tron, nu ştiu. Poate doar caută să se distanţeze puţin”, a spus Dunne. „Întreaga lume va avea o problemă atunci când MBS va ajunge pe tron pentru că am văzut cu toţii cât de nechibzuit şi de brutal poate să fie”, a mai adăugat aceasta.

Pentru moment, administraţia Biden pare că-l va folosi pe bătrânul rege saudit ca o zonă tampon de interacţiune, dar în timp ce nu există semne importante că planul de a forţa schimbarea succesiuni la tron ar putea funcţiona, există semne că sănătatea regelui nu e în cea mai bună stare. Mai devreme sau mai târziu, probabil, Casa Albă va trebui să se confrunte cu realitatea din teren a unui vechi regim autocratic condus de un tânăr cu apucături care n-au nimic de-a face cu promisiunea lui Biden de promovare a drepturilor omului. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite