Prinsă într-o avalanşă de procese pentru abuz sexual, organizaţia Cercetaşii Americani şi-a declarat falimentul

Prinsă într-o avalanşă de procese pentru abuz sexual, organizaţia Cercetaşii Americani şi-a declarat falimentul

FOTO ARHIVĂ

Cercetaşii Americani, o organizaţie cu peste 100 de ani de existenţă şi-a declarat luni falimentul după ce i s-au intentat sute de procese de abuz sexual pentru care are de plătit daune de până la 500 de milioane de dolari. Zeci de mii de băieţi au fost supuşi abuzurilor. Organizaţia promite compensaţii echitabile, dar unii supravieţuitori au ajuns la 90 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce în urmă cu câţiva ani mai multe state americane au anulat termenele de prescripţie pentru abuzuri sexuale, şi una dintre victime a câştigat un proces mediatizat împotriva organizaţiei,  acuzaţii din partea a mii de victime au ieşit la iveală. Avocaţii a sute de victime denunţă ca o „tragedie” declararea falimentului, pentru că procedurile presupun suspendarea proceselor civile. 

„Aceşti băieţi au depus un jurământ. S-au angajat să fie ascultători, să sprijine Cercetaşii şi să se dea dovadă de onoare. Mulţi dintre ei sunt extrem de furioşi din cauza faptului că tocmai de aceste lucruri nu au avut parte şi că organizaţia nu a intervenit aşa cum se impunea să o facă”.

În aprilie anul trecut mărturii din cadrul proceselor au arătat că peste 7.800 foşti lideri ai organizaţiei au fost implicaţi în acte de abuz sexual asupra a 12.000 de copii în decurs de 72 de ani.

Victimele care au intentat procese organizaţiei descriu mângăieri, expunere la pornografie şi acte sexuale orale şi anale forţate. 

Un grup înfiinţat pentru a reprezenta victimele numit Abused in Scouting apără 1.800 de supravieţuitori , cu vârste cuprinse între 14 şi 93 de ani. Zeci de victime au peste 80 de ani. 

Dovezile au fost ascunse de organizaţie zeci de ani şi dosare interne ale Cercetaşilor leagă acuzaţiile de 8.000 de abuzatori, aceştia fiind doar din cei care au făcut obiectul unor denunţuri sau au fost înregistraţi ca atare.

„Suntem convinşi că spun adevărul, îi susţinem, plătim pentru consiliere psihologică şi îi încurajăm să vorbească. Conform politicii Organizaţiei Cercetaşii Americani toate incidentele de presupus abuz sunt raportate autorităţilor”, a transmis organizaţia.

Avocaţii care apără sute de victime au explicat că supravieţuitorii vor fi nevoiţi să depună acum mărturie într-o instanţă de faliment. Astfel vieţile lor şi ceea ce au trăit nu vor mai fi expuse, dar nu va mai exista proces cu juraţi.

Or „pentru mulţi dintre supravieţuitorii abuzurilor posibilitatea de a-şi spune povestea într-un tribunal şi obligarea organizaţiilor să-şi explice acţiunile poate fi eliberator”, spun avocaţii.

Reclamaţiile vin din toate statele şi teritoriile americane.

Anul trecut în august organizaţia a raportat 120 de acuzaţii de abuz autorităţilor. Cercetaţii Americani a anunţat săptămâna trecută un parteneriat cu o organizaţie pentru supravieţuitori de sex masculin ai abuzurilor sexuale.

Într-o scrisoare deschisă adresată victimelor preşedintele organizaţiei Cercetaşii Americani  a asigurat victimele că falimentul este un mod de face posibilă compensarea echitabilă a victimelor . Acesta a anunţat înfiinţarea unei fond destinat recompensării victimelor pe care le-a încurajat să depună plângere.
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: