Primul şef al FMI era spion al sovieticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geniul economiei de tip capitalist era în acelaşi timp spion pentru Uniunea Sovietică.
Geniul economiei de tip capitalist era în acelaşi timp spion pentru Uniunea Sovietică.

Americanul Harry Dexter White a fost arhitectul sistemului financiar de după cel de-al Doilea Război Mondial care a ajutat Occidentul să domine secolul 20, însă descoperirile recente îl înfăţişează drept spion sovietic şi anticapitalist convins.

Mai multe documente descoperite la Universitatea Princeton din New Jersey demonstrează că trezorierul Statelor Unite dispreţuia în secret sistemul pe care l-a creat, deşi şi-a dedicat viaţa consolidării capitalismului. Economistul american era convins că modelul creat de el va fi înlocuit de economia controlată de stat din URSS.

Descoperirea neaşteptată explică motivaţia din spatele alegerii de a-şi spiona propria ţară în favoarea sovieticilor, mulţi fiind de părere că a fost informator timp de mai mulţi ani.

Noile documente descriu un scenariu post-război în care modelul socialist sovietic al economiei depăşeşte sistemul liberal capitalist specific Americii, arată istoricul american Benn Steil.

Însemnările lui White argumentează că Occidentul  a demonizat Uniunea Sovietică, iar autorul lor îşi imaginează o alianţă între Statele Unite şi comunişti, astfel încât să instaureze o nouă ordine mondială.

White prezice că schimbările se vor îndrepta spre controlul industriei şi spre accentuarea restricţiilor privind competiţia şi libera iniţiativă”.„Rusia este primul model al unei economii socialiste în acţiune. Şi funcţionează!”, a concluzionat White în scrierile sale.

Însă chiar geniul economiei americane a fost orbit de iluziile socialismului, care susţineau că vor garanta libertatea religioasă şi  că nu acceptă implicarea în problemele interne ale celorlalte ţări.

Comunismul însuşit de White este departe de imaginea eroului capitalist pe care a folosit-o pentru a manipula Marea Britanie. Astfel, economistul a câştigat acordul conform căruia dolarul avea să devină moneda Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, în defavoarea lirei sterline.

Una dintre consecinţe a fost că cele două instituţii au contribuit la răspândirea capitalismului liberal în lume. Datorită impactului major pe care l-a avut, White a fost propus de preşedintele Truman drept primul director american al FMI, în 1946.

Cu toate acestea, la scurt timp după sfârşitul războiului, Uniunea Sovietică a început să cunoască declinul, în timp ce SUA şi Europa treceau printr-un boom economic. În doar trei decenii, Estul era mult mai slăbit şi mai sărac decât rivalii din Vest.

Însă directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI) de la acea vreme avea în curs o investigaţie asupra reputatului economist. Ulterior, Truman a primit un raport care demonstra că White era „un adjuvant valoros al organizaţiei sovietice de spionaj”.

Informaţiile au fost ţinute sub secret, pentru a nu da de bănuit sovieticilor. În 1947 White demisionează din funcţia de director executiv al FMI, iar unul următor este acuzat în mod oficial de spionaj. Bărbatul a negat acuzaţiile, însă a murit trei zile mai târziu, în urma unui atac de cord

Economistul considerat de urmaşi un geniu nu a mai trăit suficient de mult încât să realizeze cât de eronate au fost aşteptările sale. White a murit în 1948, înainte să fie cu adevărat martor la expansiunea economică a Statelor Unite şi a Europei, cât şi declinul Estului.

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite