Prima prăbuşire a unui avion de tip F-35, cea mai scumpă aeronavă militară din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aeronavă F-35B a Marinei americane s-a prăbuşit, vineri, în Beaufort County, Carolina De Sud, aproape de baza puşcaşilor marini, conform unui oficial militar citat de CNN.

Pilotul s-a catapultat în siguranţă şi este  consultat de către medici.

Deşi au mai existat incidente în trecut, potrivit unui reprezentant al Apărării SUA, aceasta este prima dată când un avion F-35 se prăbuşeşte.

Marina a confirmat incidentul printr-o declaraţie de presă, spunând că „pilotul s-a catapultat dintr-o aeronavă cu un singur loc şi momentan este consultat de personalul medical. Nu sunt civili răniţi.”

Programul de dezvoltare al avionului F-35 a fost marcat de numeroase probleme tehnice, întârzieri şi depăşiri ale costurilor şi este considerat ca fiind cel mai scump program militar din istoria Statelor Unite-11,5 miliarde de dolari. O singură aeronavă F-35 costă aproape o sută de milioane de dolari.

F-35B este singura versiune a aeronavei care poate face o aterizare verticală, precum un elicopter. De asemenea, poate decola de pe o suprafaţă mult mai mică decât alte avioane de luptă.

Vineri, armata americană a anunţat că a utilizat pentru prima dată noul său avion invizibil pe radar F-35 într-o situaţie de luptă. Acest „botez al focului“ a avut loc în cadrul unei misiuni în Afganistan

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite