Previzibila victorie a republicanilor, dusă la bun sfârşit. Amy Coney Barrett a fost confirmată în funcţia de judecătoarea a Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul Statelor Unite a confirmat-o, cu 52 de voturi „pentru” la 48 voturi „împotrivă”, pe Amy Coney Barrett în funcţia de judecătoarea la Curtea Supremă, o victorie importantă pentru preşedintele Donald Trump şi Partidul Republican cu doar o săptămână înainte de alegeri.

Orice s-ar întâmpla în alegerile de săptămâna viitoare, umbra lui Donald Trump se va întinde pentru decenii în viaţa politică a Statelor Unite. Victoria previzibilă a republicanilor în Senat în cadrul votului de luni seară îl face pe Trump un preşedinte cu nu mai puţin de trei nominalizări confirmate la Curtea Supremă: Neil Gorsuch (în 2017), Brett Kavanaugh (în 2018) şi, acum, Amy Coney Barrett.

Noua judecătoarea de la Curtea Supremă a Statelor Unite şi-a depus jurământul la puţin timp după votul din Senat la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui Trump. Amy Coney Barrett are 48 de ani, o vârstă cu adevărat fragedă pentru o curte în care judecătorii sunt numiţi pe viaţă. Pentru următorii ani, numirea acesteia asigură o majoritatea conservatoarea de 6-3 în cadrul celei mai importante instanţe de judecată din Statele Unite. Aceasta ocupă postul rămas liber după moartea lui Ruth Bader Ginsburg, o judecătoarea emblematică pentru liberalismul american. 

„O zi istorică pentru America, pentru constituţia Statelor Unite şi pentru domnia echitabilă şi imparţială a legii”, a declarat preşedintele Trump la ceremonia de depunere a jurământului. Barrett, care a ţinut prima pagină a ziarelor în timpul audierilor din Senat cu răspunsurile ei evazive şi neconcludente, şi-a reluat filosofia juridică în declaraţia făcută după depunerea jurământului. „Un judecător îşi declară independenţa nu doar faţă de Congres şi faţă de preşedinte, ci şi faţă de credinţele private pe care le are. Jurământul judiciar surprinde esenţa datoriei unui judecător: domnia legii trebuie să fie întoteauna în control”, a spus aceasta. 

Ceremonia a avut loc la  Casa Albă, la o lună după ce un eveniment similar, în cadrul căruia preşedintele Trump a prezentat-o pe judecătoarea drept nominalizarea sa, a dus la răspândirea virusului SARS-CoV-2 printre mai mulţi oficiali de vârf ai Statelor Unite, inclusiv preşedintele Trump fiind testat pozitiv la puţin timp după eveniment, chiar dacă cel mai probabil acesta a fost infectat din altă sursă.

Cine este Amy Coney Barrett

Amy Coney Barrett s-a născut în New Orleans, provenind dintr-o familie cu şapte copii, tatăl ei fiind avocat şi mama casnică. De confesiune catolică, are şapte copii cu soţul său, un fost procuror federal, cinci naturali şi doi adoptaţi. Judecătoare de apel pentru statele Indiana, Illinois şi Wisconsin din 2017, numele ei a mai fost vehicuat pentru funcţia de judecător la Curtea Supremă şi-n 2018, pierzând atunci nominalizarea în favoarea lui Brett Kavanaugh.

Barrett a absolvit dreptul la Universitatea Notre Dame ca şefă de promoţie şi a predat aici din 2002. Pentru o perioadă la începutul carierei a fost stagiara lui  Antonin Scalia, celebrul judecător conservator de la Curtea Supremă, decedat în 2016. Descrisă drept o catolică devotată, a scris într-un articol din 2013, publicat de revista Universităţii Notre Dame, că „viaţa începe la concepţie”.

Deşi nu a judecat direct cazuri de avort, ca judecătoare de apel a votat minoritar în anumite cauze - împotriva unei contestări implicând legislaţia de notificare parentală în cazuri de avort sub 16 ani, dar şi în favoarea unor reaudieri implicând o lege care reglementează rămăşiţele fătului după avort. În ambele cazuri majoritatea a decis că este vorba de o restricţionare a dreptului la avort, prin urmare o violare a legislaţiei adoptate în 1973. 

În calitate de judecătoarea la curtea federală de apel, Barrett s-a remarcat şi prin hotărârile luate în favoarea politicilor anti-imigraţie dure ale lui Donald Trump şi prin susţinerea unui drept robust al cetăţenilor americani de a purta arme. Barrett se consideră o adeptă a originalismului, o concepţie de interpretare a Constituţiei care presupune înţelegerea prevederilor actului fundamental în funcţie de cum au fost acestea înţelese şi justificate de  fondatorii Statelor Unite. 

Barrett a fost descrisă, la un moment dat, drept un adevărat star rock al mişcării conservatoare din Statele Unite. Catolică devotat şi cu decizii juridice profund conservatoare în palmares, nu este greu de înţeles de ce conservatorii americani îşi pun mari speranţe în activitatea ei la Curtea Supremă, aşeptându-se la decizii favorabile în cazuri care ţin de modificarea reglementării dreptului la avort ori invalidarea Obamacare, programul de asigurări de sănătate adoptat de preşedintele Obama. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite