Preşedintele Trump reduce perimetrul de protecţie a două regiuni din Utah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vestigii din Utah
Vestigii din Utah

Preşedintele Donald Trump a amputat două ”monumente naţionale” din Utah, marcând cel mai important pas înapoi în acest domeniu din ultimul secol şi care ar putea să deschidă calea exploataţiei miniere şi petroliere a acestor rezerve naturale, relatează AFP.

Miliardarul s-a dus la Salt Lake City, capitala acestui stat din vestul Statelor Unite, ca să facă acest anunţ.

El a redus luni cu 85% Bears Ears National Monument, creat în decembrie 2016 de către Barack Obama, şi cu aproximativ 45% Grand Staircase-Escalante National Monument, creat în septembrie 1996 de către Bill Clinton.

Această decizie a scandalizat triburi amerindiene şi apărători ai mediului, dintre care unii au depus plângeri încă de luni.

Preşedintele republican şi-a justificat decizia explicând că este vorba despre restituirea către autorităţile locale a terenurilor deţinute de către Guvern şi despre suprimarea acapărării de către Washington.

”Familiile şi cartierele din Utah cunoşteau şi iubeau mai bine acest pământ, iar voi ştiţi cel mai bine cum să aveţi grijă (de el)”, a declarat el, apreciind că această ”legătură cu marile spaţii nu ar trebui să fie înlocuită după capriciile reglementatorilor aflaţi la zeci de mii de kilometri de aici”.

Această iniţiativă ridică de asemenea întrebări cu privire la viitorul altor zone de conservare create în virtutea unei legi din 1908.

”Această lege cere ca numai cele mai mici zone necesare să fie puse de o parte, print-o protecţie specială, ca monumente naţionale”, a subliniat Trump, apreciind că ”Guverne precedente au ignorat această normă şi au folosit legea ca să blocheze milioane de hectare de pământ şi de apă sub un control strict” federal.

”Eu sunt un promotor imobiliar. Atunci când începem să vorbim despre milioane de hectare, spun «poţi să repeţi? Este mult»”, a continuat el.

Potrivit criticilor săi, regiunile vizate găzduiesc peste 100.000 de situri arheologice, inclusiv de artă rupestră datând de cel puţin 5.000 de ani şi rămăşiţe de la 21 de speciii de dinozauri anteriori necunoscute.

Organizaţia pentru protecţia mediului Friends of the Earth l-a acuzat pe Trump şi pe aliaţii săi că jefuiesc resursele.

”Donald Trump supervizează cea mai importantă eliminare de zone protejate din istoria Statelor Unite. Desfiinţarea acestor parcuri este ultimul cadou al lui Trump către interese economice care i-au susţinut campania. Această acţiune este fără precedent şi se va termina la tribunal”, a avertizat ea.

Zece organizaţii de protecţia mediului - inclusiv Sierra Club şi Wilderness Society (TWS) - au depus imediat plângere la un tribunal din capitala federală, Washington.

Ele denunţă o ”proclamare ilegală” a lui Donald Trump, care va ”pune în pericol comori geografice” şi arheologice şi ”sfidează cei 111 ani de istorie a protecţiei” mediului.

”Este o zi tristă pentru popoarele indigene şi pentru America”, a scris Nation Navajo într-un comunicat, adăugând că, alături de ”alte patru triburi (...) va depune plângere împotriva administraţiei” Trump.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite