Preşedintele SUA anunţă că va creşte prezenţa militară în Polonia şi România. Biden crede că Putin va invada Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele SUA, Joe Biden
Pre;edintele SUA, Joe Biden

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat, într-o conferinţă de presă, că va fi crescută prezenţa militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state, precizând că nu există o astfel de obligaţie faţă de Ucraina, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare.

”Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti, dar şi cu solicitările părţii ruse vizând menţinerea unei sfere de influenţă care implică retragerea trupelor americane şi a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele american a prezis că Rusia va invada Ucraina, precizând că reacţiile vor fi diferite în funcţie de dimensiunile acestei invazii sau dacă vor fi doar incursiuni în teritoriul ucrainean.

„Nu sunt atât de convins că ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a declarat Biden.

„Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii şi depinde de ceea ce va face. Una este dacă vorbim despre o incursiune minoră, dar dacă ei fac ceea ce sunt capabili să facă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina”, a afirmat Biden.

Disensiuni între ţările membre NATO

Preşedintele SUA  a recunoscut că încă nu există un punct de vedere unitar la nivelul ţărilor membre NATO privind modul în care Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să răspundă la o eventuală „incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina.

Biden crede că Putin de fapt testează NATO şi spune că răspunsul la acţiunile Rusiei depinde atât de amploarea acestora dar şi de capacitatea Occidentului de a depăşi diferenţele.

Pe de altă parte, vorbind de aceste desincronizări din sânul NATO, Biden a lansat o distincţie periculoasă între o „invazie semnificativă” şi o „incursiune minoră”, stârnind frisoane la Kiev, unde se află şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Biden a recunoscut cu ce anume se confruntă pentru a putea crea consecinţe semnificative şi elemente de descurajare pentru Moscova, care rămâne strâns legată din punct de vedere economic de principalii parteneri europeni ai Statelor Unite.

În timp ce Biden ameninţă cu consecinţe economice dure asupra Rusiei în cazul în care Putin îşi trimite trupele peste graniţă, până la restricţionarea tranziţiilor financiare în dolari americani, naţiunile occidentale - spune el - nu s-au pus întru totul de acord cu ce ar trebui să facă în cazul în care ar avea loc o „incursiune minoră” a Rusiei în Ucraina.

„Este foarte important să-i menţinem pe toţi cei din NATO de aceeaşi parte. Pentru asta îmi petrec mult timp şi există diferenţe”, a continuat el. „Există diferenţe în NATO cu privire la ceea ce sunt dispuse ţările să facă, în funcţie de ceea ce se întâmplă”, a spus Biden, citat de CNN.

„Una e dacă are loc o incursiune minoră şi ajungem să ne luptăm pentru ce să facem şi ce să nu facem”, a spus Biden reporterilor la o conferinţă de presă din East Room. „Dar dacă [ruşii] fac de fapt ceea ce sunt capabili să facă cu forţele adunate la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina”, a spus el.

Mai târziu, rugat să clarifice ce vrea să spună prin „incursiune minoră”, Biden a spus că a tras o linie de demarcaţie pentru „forţele ruseşti care trec graniţa, ucigând luptători ucraineni”.

„Cred că asta schimbă totul”, a spus preşedintele. „Dar depinde de ceea ce face Putin şi în ce măsură vom obţine o unitate totală pe frontul NATO”.

Panică la Kiev

Remarca preşedintelui american nu a trecut neobservată la Kiev, unde oficialii s-au întâlnit cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, timp în care trupele ruseşti se tot adună la graniţa cu Ucraina.

Evaluarea lui Biden cu privire la disensiunile din sânul NATO, relatate de preşedintele american, chiar dacă oficialii americani şi occidentali încearcă să proiecteze permanent un mesaj de unitate în mijlocul crizei, pur şi simplu i-a îngrozit pe oficialii ucraineni.

Unul dintre ei i-a spus lui Matthew Chance de la CNN că a fost „şocat că preşedintele american Biden face distincţia între incursiune şi invazie”, sugerând că o „incursiune minoră” ar putea să nu declanşeze sancţiuni.

„Acest lucru îi dă undă verde lui Putin să intre în Ucraina după bunul său plac”, a adăugat oficialul, susţinând că nu a mai auzit niciodată vreo nuanţă ca aceasta din partea administraţiei americane.

„Kievul este uluit”, a spus el, referindu-se la guvernul ucrainean.

Casa Albă promite un răspuns dur în cazul invadării Ucrainei, indiferent de amploarea agresiunii Rusiei

Casa Albă a promis un răspuns dur dacă trupele ruse vor intra în Ucraina, grăbindu-se să clarifice remarcile preşedintelui Joe Biden din timpul conferinţei de presă susţinute miercuri cu privire la posibilitatea unei incursiuni "minore", o formulare confuză care a fost puternic criticată de opoziţie, transmite joi AFP.

Dacă forţele militare ruse trec graniţa cu Ucraina, aceasta va constitui o nouă invazie care va atrage "un răspuns rapid, sever şi unit" din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi, a indicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

"Dacă este o incursiune minoră", membrii NATO pot fi împărţiţi în ceea ce priveşte amploarea răspunsului, dar dacă ruşii "fac tot ce sunt în stare cu forţele pe care le-au adunat la graniţă, va fi un dezastru pentru Rusia", a afirmat preşedintele Biden, care a mai afirmat că situaţia ar putea "scăpa de sub control".

Această formulare ambiguă despre o incursiune "minoră" a atras critici aspre din partea opoziţiei, care l-a acuzat pe preşedintele democrat că s-a resemnat cu un atac din partea Rusiei.

"Neputinţa lui Joe Biden l-a încurajat pe Vladimir Putin, iar acum tocmai i-a dat lui Putin undă verde pentru a invada Ucraina", a reacţionat pe Twitter senatorul republican Tom Cotton.

"Deci dacă acaparează doar anumite zone ale Ucrainei răspunsul nostru va fi mai puţin dur decât dacă va anexa totul?", s-a indignat şi colegul său, Marco Rubio.

În urma acestor reacţii, Casa Albă a dat asigurări că preşedintele nu a făcut altceva decât să stabilească o diferenţă între o ofensivă "militară", pe de o parte, şi una "nemilitară, paramilitară sau cibernetică", pe de altă parte. Agresiuni nemilitare, inclusiv tactici paramilitare şi atacuri cibernetice vor primi "un răspuns decisiv, reciproc şi unit", a precizat Psaki, conform Reuters.

"Fiecare dintre aceste acţiuni va primi un răspuns proporţional", a mai asigurat, pe Twitter, şi o purtătoare de cuvânt, Emily Horne.

După o serie de discuţii diplomatice în Europa săptămâna trecută, Moscova şi Washingtonul urmează să încerce din nou vineri să dezamorseze ameninţarea unui nou conflict în Ucraina în cadrul unei întâlniri la Geneva între secretarul de stat american Antony Blinken şi omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.

După ce miercuri s-a aflat la Kiev, secretarul de stat american este aşteptat joi la Berlin pentru  convorbiri cu şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbok. Blinken urmează să discute şi cu reprezentanţi ai Marii Britanii, Franţei şi Germaniei despre „eforturile comune pentru descurajarea unei posibile viitoare agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei”, dar şi despre costurile economice şi alte consecinţe calificate drept "masive" pe care le va suporta Rusia, dacă atacă Ucraina.

 Potrivit Wall Street Journal, SUA vor anunţa, joi, noi sancţiuni, iar Deutsche Welle susţine că şi europenii pregătesc măsuri similare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite