Preşedintele Donald Trump va vizita o zonă de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Şeful Casei Albe, aşteptat cu proteste

Preşedintele Donald Trump va vizita o zonă de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Şeful Casei Albe, aşteptat cu proteste

Imaginea preşedintelui Donald trump pe o bucată din zidul de la graniţa cu Mexicul

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, urmează să viziteze marţi în statul California o porţiune a graniţei cu Mexicul şi să inspecteze mai multe proiecte ale zidului care ar trebui în viziunea lui să prevină imigraţia ilegală din ţara vecină.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trump a promis în campania electorală să ridice de-a lungul frontierei „un zid mare, minunat” de mii de kilometri şi să facă Mexicul să achite costurile. Dar AP notează că în acest moment barierele de la graniţa americano-mexicană au aceeaşi lungime ca în vremea preşedintelui Barack Obama, adică 650 km, iar Trump nu a convins nici Mexicul, nici Congresul american să suporte costurile viitorului său zid. 
 
Guvernatorul democrat al Californiei, Jerry Brown, l-a invitat pe Trump să se familiarizeze cu proiectul primei căi ferate de mare viteză a ţării, spunând într-o scrisoare: „Noi în California ne concentrăm asupra construcţiei de poduri, nu de ziduri”.
 
Primele manifestaţii au avut loc luni în California (vestul Statelor Unite) în ajunul primei vizite a preşedintelui Donald Trump în cel mai populat stat al federaţiei, un bastion al democraţilor, informează AFP.
 
Aproximativ 200 de persoane au mărşăluit în centrul oraşului San Diego pentru a denunţa sosirea preşedintelui american şi, în special, politica sa antiimigraţie în acest oraş de la graniţa cu Mexicul.
 
Avionul preşedintelui republican urmează să aterizeze marţi în jurul orei locale 11:30 (19:30 GMT) şi apoi Trump se va duce la frontieră la Otay Mesa, la sud de San Diego, locul unde sunt expuse cele opt prototipuri ale zidului pe care vrea să îl construiască pe cei circa 3.000 de kilometri de graniţă cu Mexicul, una dintre principalele sale promisiuni de campanie.
 
Ariel Norcross, care manifesta luni la San Diego în faţa Federal Building, ţinea o pancartă pe care scria "fără ură în Statul de Aur" (Golden State, supranumele dat Californiei)". Şi de asemenea "nu vreau politica (lui Trump) în statul meu, în ţara mea".
 
După ce va examina prototipurile de zid, Donald Trump urmează să ţină un discurs în faţa militarilor la baza aeriană Miramar şi apoi se va îmbarca pentru Los Angeles, unde trebuie să participe la un dineu de strângere de fonduri pentru Partidul Republican.
 
Preşedintele Senatului californian Kevin de Leon, un democrat, a condus de asemenea luni după-amiază un miting la Beverly Hills în aşteptarea sosirii lui Trump, marţi, în acest oraş de lângă Los Angeles unde va avea loc dineul.
 
Cea mai mare demonstraţie va fi organizată, marţi, într-o biserică din San Ysidro, de unde se poate vedea graniţa şi unde sunt aşteptate sute de persoane.
 
Kevin de Leon şi parlamentara democrată de San Diego, Lorena Gonzalez Fletcher, sunt aşteptaţi să participe, precum şi reprezentanţi ai asociaţiei de apărare a drepturilor civice ACLU.
 
Vizita lui Trump are loc într-un moment deosebit de tensionat între California şi administraţia sa, care a dat în judecată "Golden State" săptămâna trecută pentru politica sa de stat "sanctuar" faţă de migranţii fără acte. 
citeste totul despre: