Preşedintele Băncii Mondiale: ţările sărace vor fi cele mai afectate de blocajul federal din SUA

Preşedintele Băncii Mondiale: ţările sărace vor fi cele mai afectate de blocajul federal din SUA

Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale FOTO Reuters

Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, a averizat că, dacă Statele Unite nu îşi vor majora plafonul legal al datoriei lor publice, economia globală va fi „devastată”, cele mai vizate fiind ţările sărace.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnalistul Richard Quest de la CNN a vorbit cu Jim Yong Kim în Washington, locul unde liderii politicii şi economiei mondiale s-au adunat cu ocazia World Bank and International Monetary Fund.

Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Angel Gurria, a declarat, într-un comunicat: „Dacă plafonul datoriei nu este majorat - sau, cel mai bine, eliminat -, estimările noastre sugerează că zona acoperită de OCDE va cădea din nou în recesiune anul viitor, în timp ce ţările emergente vor cunoaşte o încetinire bruscă”.

Statele Unite, aflate în paralizie bugetară, trebuie să majoreze până la 17 octombrie limita legală a datoriei lor publice, fixată de Congres, aflându-se în posibilitatea de a se confrunta cu prima incapacitate de plată din istoria lor.

Chiar dacă probabilitatea ca aşa ceva să se întâmple este redusă, simplul fapt că există o incertitudine cu privire la capacitatea statului de a evita un faliment parţial ar putea să provoace perturbări pe pieţele financiare”, a atras atenţia Gurria.

Economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard, a afirmat marţi că o incapacitate de plată a Statelor Unite ar putea să arunce ţara „în recesiune sau chiar mai rău”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările