Preşedintele ales Joe Biden, despre tranziţie şi administraţia sa: „Nu va fi un al treilea mandat Obama. Lumea e diferită azi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden Foto Getty Images
Joe Biden Foto Getty Images

Într-un interviu pentru NBC News, primul după ce a fost proiectat câştigător al scrutinului de pe 3 noiembrie, preşedintele ales Joe Biden a apreciat ca fiind „sinceră” comunicarea din partea Casei Albe la începutul tranziţiei care a fost demarată marţi.

Joe Biden a dezvăluit că oficialii de la securitate naţională au luat deja legătura cu el pentru a începe să primească informăriile zilnice prezidenţiale de la serviciile de informaţii. Totodată, lucrurile se mişcă repede şi în privinţa întâlnirilor dintre echipe privind planurile privind distribuţiei vaccinului anti-COVID-19.

„Trebuie să spun că nu au arătat până acum că ne-ar purta pică şi nu mă aştept să fie altfel de aici înainte ”, a spus Biden.

Donald Trump a anunţat ieri pe Twitter că va permite să înceapă tranziţia formală între administraţii după ce a lăudat eforturile aliatei sale de la Serviciile Administraţiei Generale - aceasta a căutat căi de amânare până când a devenit certă victoria lui Biden în urma validării voturilor din statul Michigan, care l-au adus peste pragul electoral necesar. Acţiunile lui Emily Murphy, descrisă de colegii săi ca o profesionistă dedicată, au venit în contextul în care preşedintele în exerciţiu a depus mai multe contestaţii în instanţă privind rezultatele scrutinului în state cheie căştigate de Biden. 

Totuşi acceptarea tranziţiei, deşi este parţial o recunoaştere a victoriei lui Biden, a fost însoţită de reluări ale acuzaţiei de fraudă, Donald Trump subliniind că lupta sa nu este încheiată.

În primul său interviu la emisiunea Nightly News de la NBC, Biden a mărturisit că nu a vorbit încă cu preşedintele în exerciţiu Donald Trump, dar că cel mai probabil începutul mandatului său nu va fi afectat de debutul întârziat al tranziţiei.

„Este un început lent, dar mai sunt două luni până atunci aşa că am sentimente pozitive în privinţa capacităţii noastre de a accelera lucrurile”, a spus el. 

   

Biden a menţionat planuri de se întâlni cu echipa de gestionare a pandemiei de COVID-19 pentru a discuta despre distribuţia vaccinurilor anti-COVID-19.

El a spus că a discutat deja cu premierul britanic Boris Johnson, dar şi cu alţi lideri despre graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord.

Biden, care are origini irlandeze, s-a exprimat împotriva unei graniţe păzite, fiind de părere că trebuie să rămână deschisă: „Ideea unei închideri din nou a graniţei dintre Irlanda de Nord şi de Sud pur şi simplu nu e ceva potrivit”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite