Presă: Donald Trump l-a demis pe şeful comunităţii americane de informaţii din cauza unui briefing legat de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joseph Maguire FOTO EPA-EFE
Joseph Maguire FOTO EPA-EFE

Joe Maguire a fost concediat de la şefia comunităţii americane de informaţii pentru că a informat o comisie a Camerei Reprezentanţilor despre tentativa ruşilor de a se amesteca în alegerile prezidenţiale prevăzuite să aibă loc în toamna acestui an în Statele Unite, scriu două mari ziare americane, citate de AFP.

La 13 februarie, Shelby Pierson, o consilieră a lui Joe Maguire, directorul interimar al comunităţii americane de informaţii, a evocat în Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor despre o nouă încercare a Rusiei de a se amesteca într-un proces electoral american, de această dată în scrutinul prezidenţial din toamna acestui an. Potrivit ei, ruşii ar paria din nou pe republicanul Donald Trump în detrimentul oricărui candidat democrat.

Furios de acest briefing, clasat top secret, Donald Trump a decis să-l demită pe interimarul Joe Maguire, care până acum era favoritul său la preluarea şefiei comunităţii de informaţii.

Potrivit „The New York Times“, Trump s-a supărat nu atât pe raport cât pe prezenţa la această şedinţă sensibilă a democratului Adam Schiff, cel care a condus ancheta parlamentară în urma căreia liderul de la Casa Albă a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

Potrivit „The Washington Post“, care citează surse de la Casa Albă, Trump l-a chemat pe Maguire în Biroul Oval şi i-a reproşat faptul că nu i-ar fi loial.

„Contăm pe serviciile de informaţii ca să informeze Congresul în legătură cu orice ameninţare de ingerinţă străină în alegerile noastre. Dacă informaţiile sunt adevărate şi preşedintele interferează cu acest lucru, atunci este din nou pe cale să pună în pericol eforturile noastre vizând oprirea oricăror ingerinţe străine“, a reacţionat Adam Schiff într-un mesaj publicat pe Twitter.

„În ceea ce priveşte ingerinţa străină în alegerile noastre, preşedintele o neagă de trei ani încoace pentru că egoul său nu-i permite să accepte că Rusia intervine în favoarea sa“, a denunţat la rândul său democratul Bennie Thompson, preşedintele Comisiei de Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor.

„Concediindu-l pe Maguire pentru faptul că personalul său a prezentat în Congres concluziile france ale serviciilor de informaţii despre ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2020, preşedintele nu doar că refuză să apere ţara de ingerinţe, ci le încurajează“, a adăugat el într-un comunicat.

De când a fost achitat de Senat, dominat de republicani, în procesul de destituire, Trump a concediat mai multe persoane, mai ales din Departamentul Justiţiei, Consiliul de Securitate Naţională şi Pentagon, considerându-le lipsite de loialitate faţă de el.

Printre aceste persoane figurează locotenent-colonelul Alex Vindman şi ambasadorul pe lângă Uniunea Europeană Gordon Sondland, doi martori-cheie în ancheta de destituire şi John  Rood, numărul trei de la Pentagon.

Trump a anunţat miercuri că-l înlocuieşte pe Maguire cu Richard Grenell, actualul amabasador al Statelor Unite în Germania.

De la instalarea sa la Casa Albă, la 21 ianuarie 2017, Trump a ignorat de regulă informările fostului şef al serviciilor de informaţii, Dan Coats, şi anumite dosare legate de Rusia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite