Portavionul „USS Kitty Hawk”, ultimul din clasa sa, a pornit în cea din urmă călătorie înainte de a fi transformat în fier vechi | FOTO

Portavionul „USS Kitty Hawk”, ultimul din clasa sa, a pornit în cea din urmă călătorie înainte de a fi transformat în fier vechi | FOTO

USS Kitty Hawk va fi transformat în fier vechi FOTO US Navy via Insider

Portavionul USS Kitty Hawk, ultimul din clasa sa, a pornit sâmbătă de la o bază a Marinei SUA din Washington către şantierul unei firme din Texas, unde va fi transformată în fier vechi, relatează Insider.

Scos din uz în 2009, portavionul botezat „ Battle Cat” a fost vândut anul trecut împreună cu USS John F. Kennedy pentru suma de un cent fiecare firmei International Shipbreaking Ltd, care s-a ocupat anterior de dezmembrarea altor portavioane staţionate la baza navală Bremerton din Washington.
 
 
Cu o lungime de 325.8 metri, USS Kitty Hawk este prea masivă pentru a trece prin Canalul Panama, astfel că va face ultima sa călătorie prin strâmtoarea Magellan, un pasaj natural între oceanele Atlantic şi Pacific, înconjurând America de Sud, urmând să ajungă la destinaţie în circa 130 de zile.
 
 
Lansată în 1960 şi intrată în uz anul următor, Kitty Hawk a luat parte la operaţiunile de luptă din Vietnam, Afganistan şi Irak ca în următorii 10 să fie desfăşurată la o bază navală a SUA din Japonia.
 
Printre momentele sale notabile în cei 48 de ani de serviciu în Marina SUA s-au numărat testarea lansării avioanelor-spion U-2 de pe un portavion şi coliziunea cu un submarin sovietic.
 
USS Kitty Hawk, cu propulsie convenţională, este ultimul portavion din clasa sa, celelalte două fiind dezmembrate sau scufundate.
 
Flota actuală a Marinei SUA este formată doar din portavioane cu propulsie nucleară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările