Trump suspendă finanţarea către Organizaţia Mondială a Sănătăţii: A eşuat în misiunea sa de bază

Trump suspendă finanţarea către Organizaţia Mondială a Sănătăţii: A eşuat în misiunea sa de bază

Preşedintele american Donald Trump a dat instrucţiuni administraţiei sale să suspende finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru că agenţia a „eşuat în misiunea sa de bază” privind răspunsul la epidemia de Covid-19, relatează BBC. SUA vor "să schimbe radical" funcţionarea OMS.

Ştiri pe aceeaşi temă

OMS "nu a făcut ceea ce trebuia să facă la început", a afirmat Mike Pompeo într-un interviu acordat unui post de radio din Florida, reluând acuzaţia administraţiei preşedintelui Donald Trump care consideră că agenţia ONU a fost prea aliniată poziţiilor Chinei.
 
Preşedintele american a ameninţat că va suspenda contribuţia Washingtonului pentru OMS şi a promis că va lua o decizie în cursul acestei săptămâni.

Trump a acuzat organizaţia ONU că a gestionat greşit şi a muşamalizat răspândirea coronavirusului după ce acesta a fost depistat în China şi a spus că trebuie trasă la răspundere.

Preşedintele, criticat la rândul lui pentru felul în care a gestionat criza sanitară în SUA, a mai acuzat recent OMS că este părtinitoare cu China.

„Ordon administraţiei mele să oprească finanţarea în timp ce are loc o analiză pentru a stabili rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în grava gestionare proastă şi muşamalizarea răspândirii coronavirusului”, a spus Trump la o conferinţă de presă ce a avut loc la Casa Albă marţi seară. „OMS a eşuat în misiunea sa de bază şi trebuie trasă la răspundere”.
 
"Noi trebuie să ne asigurăm că banii pe care îi cheltuim - dolarii contribuabililor americani, banii care vin de la oameni de aici din SUA - sunt utilizaţi cu înţelepciune şi pentru misiunea prevăzută", a explicat Mike Pompeo, potrivit Agerpres.
 
"În trecut, OMS a făcut treabă bună. Din păcate, de această dată, ea nu a făcut tot ceea ce putea să facă mai bine şi astfel trebuie să facem presiuni pentru a schimba radical aceasta", a adăugat el. Pompeo a evocat, fără să ofere mai multe precizări, "o decizie diferită astfel încât aceste misiuni importante pentru sănătatea mondială" să fie "efectiv îndeplinite".

SUA este cel mai important finanţator al OMS, oferind 400 de milioane de dolari pe an, puţin sub 15% din bugetul total al agenţiei.

Contribuţia Chinei în 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari şi aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finanţări voluntare, potrivit site-ului OMS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările