Poliţistul implicat în moartea lui George Floyd la Minneapolis, arestat. Reacţia lui Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Derek Chauvin a fost filmat în timp ce apăsa cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd în timp ce acesta, culcat la pământ, îi spunea că nu poate să respire. Floyd a murit la scurtă vreme după aceea. FOTO captură video
Derek Chauvin a fost filmat în timp ce apăsa cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd în timp ce acesta, culcat la pământ, îi spunea că nu poate să respire. Floyd a murit la scurtă vreme după aceea. FOTO captură video

Poliţistul Derek Chauvin, implicat în moartea lui George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, în timpul unei arestări la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, a fost arestat, au anunţat vineri autorităţile locale, scrie AFP.

UPDATEO nouă filmare, din alt unghi, arată că trei agenţi de poliţie stăteau cu genunchii pe George Floyd. Cum arată raportul medical


„Poliţistul implicat în moartea lui Floyd, care a fost identificat drept Derek Chauvin, a fost arestat”, a declarat comisarul John Harrington, de la Departamentul de Securitate Civilă din Minnesota. 

George Floyd este un afro-american al cărui deces a declanşat proteste în întreaga ţară. El a murit luni seara imediat după ce a fost arestat de poliţie, fiind suspectat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari.

   

Decizia de a-l aresta pe Chauvin a fost luată după o a treia noapte de proteste violente din Minneapolis, în urma apariţiei, marţi, a unei înregistrări video în care poliţistul alb poate fi văzut ţinând genunchiul pe gâtul lui Floyd mai multe minute în timp ce acesta, culcat la pământ, îi spune că nu poate să respire. 

Reacţia lui Barack Obama 

Cu puţin timp înainte de anunţul arestării, primul preşedinte american de culoare, Barack Obama a declarat că decesul lui George Floyd care pare să fi fost asfixiat în timpul arestării de către poliţia din Minneapolis nu ar trebui să fie considerat ceva „normal” în SUA. 

„Asta nu ar trebui să fie ceva 'normal' în America anului 2020. Nu poate fi ceva 'normal'. Dacă vrem ca copiii noştri să crească într-o ţară care este la înălţimea idealurilor sale cele mai mari, putem şi trebuie să facem mai mult", a spus Barack Obama, vorbind despre „aceeaşi suferinţă” pe care a simţit-o împreună cu „milioane de alţi” americani din cauza acestui deces, care a provocat manifestaţii pe întreg cuprinsul SUA, care au degenerat în revolte în Minneapolis.

Familia cere pedeapsa capitală pentru cei vinovaţi

Philonise Floyd, fratele lui George Floyd a declarat că “aceşti indivizi ar trebui arestaţi, condamnaţi pentru crimă şi să primească pedeapsa cu moartea. Au luat viaţa fratelui meu.”

Chiar şi primarul oraşului a cerut măsuri dure. Jacob Frey, primarul din Minneapolis: “Agentul care a pus genunchiul pe gâtul lui George Floyd ar trebui inculpat şi îi solicit procurorului din ţinutul Hennepin să facă acest lucru.”

Cazul a readus în atenţia opiniei publice problema rasismului în Statele Unite. Nu este unul izolat: poliţişti albi au agresat şi chiar ucis mai multe persoane de culoare, în ultimii ani. Ulterior, s-a dovedit că victimele nu aveau nicio vină.

Între timp, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a făcut apel vineri la încetarea protestelor violente care au zguduit Minneapolis în ultimele trei zile şi a spus că aşteaptă ca poliţiştii implicaţi în moartea lui George Floyd să fie traşi rapid la răspundere de justiţie. 

500 de membri ai Gărzii Naţionale, mobilizaţi pentru a restabili calmul în regiune 

Garda Naţională a fost mobilizată în Minnesota pentru a „oferi sprijin autorităţilor civile atât timp cât li se va cere acest lucru, în vederea asigurării securităţii persoanelor şi bunurilor”, se arată într-un comunicat.

Un comisariat de poliţie din Minneapolis a fost incendiat joi noaptea, când noi ciocniri au avut loc între poliţie şi manifestanţi. Circa 30 de magazine au fost jefuite şi devastate în cursul acestor violenţe.

Vedetele donează bani pentru protestatarii arestaţi

Vedetele din SUA au sărit în apărarea celor care au manifestat în Minneapolis. Actorii Seth Rogen, Steve Carell şi Ben Schwartz sunt printre cei care au donat bani pentru un fond din care va fi plătită eliberarea condiţionată a protestatarilor arestaţi.

Aceştia au contribuit cu câte 50 de dolari la o campanie lansată pe Twitter. Printre celelalte vedete care şi-au exprimat indignarea se numără actorul John Boyega, baschetbalistul LeBron James şi cântăreaţa Beyonce.

„Cât timp vom suporta crimele ”albastre şi negre” până vom riposta?!”, a fost mesajul dur al rapperului Ice Cube.

Reacţia lui Joe Biden, candidatul democrat la Casa Albă

Candidatul democrat la Casa Albă a denunţat „rasismului instituţional'' din Statele Unite, cerând să se facă dreptate în cazul George Floyd. El a profitat de ocazie şi l-a atacat pe contracandidatul său, preşedintele Trump.

„Acum nu este momentul pentru mesaje incendiare pe Twitter. Nu este momentul pentru a încuraja violenţa”, a declarat Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, în timp ce reţeaua Twitter a şters vineri un mesaj al preşedintelui american, apreciind că încalcă liniile directoare ale reţelei cu privire la promovarea violenţei.

„Trecem printr-o criză naţională. Avem nevoie de o conducere reală în acest moment. Un leadership care duce la dialog, astfel încât să putem dezrădăcina rasismul instituţional (...) Vă promit, vom face tot ce ne stă în putere ca să se facă dreptate. (...) Păcatul iniţial al acestei ţări pătează încă naţiunea noastră” a mai spus Biden.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite