Poliţist, către George Floyd, în ultimele sale clipe de viaţă: „Ai nevoie de al naibii de mult oxigen să poţi vorbi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Floyd şi poliţistul Derek Chauvin
George Floyd şi poliţistul Derek Chauvin

Apar noi detalii în privinţa cazului lui George Floyd, care a murit pe 25 mai după ce un poliţist american l-a imobilizat pe bărbatul afro-american cu genunchiul pe gât. „Nu mai vorbi, nu mai ţipa, ai nevoie de al naibii de mult oxigen pentru a vorbi”, a replicat fostul agent Derek Chauvin la apelurile disperate ale lui George Floyd care spunea că nu poate respira, potrivit transcriptului înregistrării video, citat de CNN.

„Haide, omule. Nu pot respira. Nu pot respira. Ah! Mă vor ucide. Mă vor ucide. Nu pot respira. Nu pot respira!”, a strigat Floyd, în timp ce poliţistul stătea cu genunchiul pe gâtul acestuia. Câteva minute mai târziu, bărbatul afro-american a murit din cauza „asfixierii, în urma menţinerii unei presiuni constante”.

„Atunci nu mai vorbi, nu mai ţipa, ai nevoie de al naibii de mult oxigen pentru a vorbi”, i-a replicat fostul ofiţer.

Transcriptul citat de CNN detaliază ultimele momente din viaţa lui Floyd şi a fost preluat de pe camerele video portabile montate pe echipamentul foştilor poliţişti Thomas Lane şi J. Alexander Kueng. 

Pe 25 mai, poliţiştii au vrut să-l aresteze pe George Floyd, pe care îl bănuiau că încerca să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari într-un magazin din Minneapolis. După ce i-au pus cătuşele, Floyd a fost pus la pământ iar agentul Derek Chauvin i-a pus genunchiul pe gât pentru a-l imobiliza.

În ciuda intervenţiilor trecătorilor, Derek Chauvin a continuat să exercite presiune asupra gâtului afro-americanului imobilizat la pământ. Drama, ale cărei imagini surprinse de un trecător au devenit virale, a stârnit un val de proteste inedite, cele mai importante de la marile marşuri pentru drepturi civile din anii 1960.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite