Poate oare un preşedinte al SUA să fie acuzat de a fi livrat secretele nucleare ale ţării sale?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aaa

Întrebarea este destabilizatoare, are implicaţii cumplite pentru credibilitatea SUA şi a structurilor sale de protecţie, a agenţiilor de informaţii şi contrainformaţii. Dar este oare realmente justificată sau face parte, cum a spus Donald Trump din primul moment, principal vizat de ancheta FBI, o parte a unei adevărate şi colosale „vânători de vrăjitoare” declanşate cu unicul scop de a-l împiedica să candideze?

Este cu mult prea devreme să poată fi dat un răspuns şi el va fi dat de justiţia americană. Dar asta nu înseamnă că, spre uluirea întregii lumi, acum asistăm la un episod unic în istoria celei mai puternice naţiuni a planetei, cu mult mai important decât vechile episoade cunoscute privind spionajul nuclear sau fapte reprobabile ale altor preşedinţi americani, adică aprobarea activităţii unei celule de interceptări a adversarilor politici. Nu există vreun termen de comparaţie cu ceea ce ar fi făcut sau ce ar fi fost zvon, bârfă sau conversaţii în mediile de informaţii despre activităţi similare ale unor alţi preşedinţi de ţară care să posede capacităţi nucleare. Plus că, vorbind în termeni de securitate naţională în context geo-politic, scandalul acesta vine într-un moment extrem de delicat pentru întreaga planetă şi, cu absolută certitudine, va fi folosit din plin de toate maşinile de propagandă ofensivă ostilă care sunt puse deja în funcţiune, la turaţie maximă. Şi lovitura nu este doar împotriva Americii, ci a întregului sistem occidental, a valorilor sale şi, mai ales, asupra capacităţii sale reale de a-şi asigura protecţia sistemelor critice.

Pentru a vedea cât de gravă este situaţia şi pentru a vă da cât se poate de precis posibilitatea de a evalua dimensiunile scandalului deja declanşat, să precizăm că Merrick Garland, Procurorul General al SUA (foto), a spus joi că „a aprobat personal” percheziţia făcută de agenţi FBI la reşedinţa din Florida a fostului preşedinte american.

aa

Repet, până în acest moment nimeni nu a vorbit despre ce s-a găsit în cele 10-15 cutiile cu documente confiscate de echipele de agenţi care au intrat în reşedinţa din Florida a lui Trump(asta în plus faţă de cele 15 cutii cu documente trimise de Trump în ianuarie, la cererea autorităţilor).. Dar nici măcar asta nu a fost şi nici nu se dovedeşte a constitui vreo oprelişte în faţa a ceea ce depăşeşte nivelul unei „bombe de presă” chiar de dimensiuni enorme şi a intrat deja în zona politicii de nivel înalt, cu temerea că dacă vor exista ceva dovezi despre activităţi nepermise, atunci complicaţiile sunt previzibile şi şi la nivel global.

Iată, spre exemplu, ieri seară, relatează cei de Washington Examiner, au publicat poziţia lui Michael Beschlos, un foarte cunoscut specialist în domeniul istoriei instituţiei prezidenţiale care, nefăcând niciun fel de menţiune la Trump, a vorbit despre cazul celebru al familiei Julius şi Ethel Resenber, condamnaţi şi executaţi pentru că livraseră ruşilor secretele bombei nucleare. Şocant, în acest context, a fost comentariul foarte rapid postat de generalul Michael Hayden, fost şef al CIA, în care, cum s-ar putea altfel, aproba ideea execuţiei trădătorilor.

Din acest moment, ceea ce fusese până acum o diviziune profundă la nivelul politicii americane şi care marchează viaţa socială printr-o polarizare dramatică a preferinţelor politice, ameninţă să se transforme într-un conflict social deschis. Dacă doriţi şă vedeţi o analiză realistă pe această temă, iată un articol publicat de Voice of America şi care vorbeşte despre retorica violentă şi extrem de precisă, inclusiv evocând execuţii publice, apărută acum în mediul online. Nimeni însă nu poate evalua modul în care vor evolua aceste tensiuni în momentul în care ar putea să apară o eventuală punere sub acuzare a lui Trump, în acest caz sau pentru favorizarea atacului asupra Capitoliului.

Dar dimensiunea internaţională a scandalului de-abia s-a deschis deoarece se spune că temerile FBI care au fost într-atât de serios argumentate încât au motivat mandatul de percheziţie aprobat de autorităţile federale, privesc faptul că între documentele luate ilegal de Trump de la Casa Alba (ilegal, deoarece erau marcate cu siglele celui mai înalt nivel de confidenţialitate şi, ca atare, ar fi trebuit predate direct Arhivelor Naţionale de informaţii) s-ar afla informaţii de cea mai mare importanţă privind capacităţile nucleare ale SUA. Dar şi a altor naţiuni posesoare de arme nucleare. Aliate sau inamice deopotrivă.

Acum, poate, cine ştie, vom vedea dacă, într-adevăr, celebrul dicton care spune că trebuie să se facă dreptate, chiar dacă din cauza asta se va prăbuşi lume, se şi poate şi aplica în toate cazurile. Şi vom vedea, de la distanţă şi neimplicaţi cum am fost întotdeauna, cu ce preţ se va duce la capăt operaţiunea respectivă.

fiat justitia et pereat mundus
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite