Planul lui Flynn prin care Rusia scăpa de sancţiuni şi de acuzaţiile de anexare a Peninsulei Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael T. Flynn, fostul consileir pe probleme de securitate al preşedintelui Trump
Michael T. Flynn, fostul consileir pe probleme de securitate al preşedintelui Trump

Cu o săptămână înainte ca Michael T. Flynn, consilier pe probleme de securitate al preşedintelui american, să demisioneze, o propunere privind o modalitate prin care preşedintele Trump să ridice sancţiunile împotriva Rusiei a fost depusă pe Biroul Oval. Flynn a plecat, dar propunerea i-a fost expusă preşedintelui de avocatul personal al lui Donald Trump.

Potrivit New York Times, planul ar conduce la retragerea forţelor ruse din estul Ucrainei şi la un referendum în care alegătorii ucraineni vor decide dacă Peninsula Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, ar fi închiriată Rusiei pentru o perioadă de 50 sau 100 de ani.

Astfel, Kremlinul putea evita acuzaţiile de anexare a teritoriului. Printre cei implicaţi în acest proiect este şi deputatul ucrainean Andrei Artemenko.

Publicaţia americană scrie că după ce  Michael T. Flynn, consilier pe probleme de securitate al preşedintelui american a demisionat,  avocatul personal al preşedintelui american Donald Trump i-a remis acestuia un proiect de plan de pace pentru Ucraina elaborat de persoane care nu sunt diplomaţi.  Avocatul personal al preşedintelui, Michael Cohen, un om de încredere al lui Trump pentru care lucreaza din 2007 este căsătorit cu o ucraineancă.

New York Times mai notează că deputatul ucrainean, Andrii Artemenko, este implicat şi el în elaborarea acestui document .  Artemenko face parte dintr-o mişcare de opoziţie consiliată de fostul manager de campanie al lui Trump Paul Manafort.

„O mulţime de oameni spun că sunt agent rus, agent american, agent CIA. Dar cum putem găsi o soluţie bună între ţările noastre dacă nu discutăm", a declarat Artemenko.

New York Times mai notează că deputatul Artemenko "afirmă că deţine dovezi de corupţie în care este implicat preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko" care "ar putea ajuta la alungarea acestuia de la putere".  Artemenko a declarat că a primit pentru proiectele sale încurajări de la colaboratori apropiaţi ai lui Putin".

   Întrebat în scris de publicaţia americană, ambasadorul Ucrainei la Washington, Valeri Ciali, s-a pronunţat împotriva unei asemenea iniţiative. "Este o încălcare grosolană a Constituţiei" ucrainene, a răspuns el. "Asemenea idei nu pot fi lansate sau avansate decât de persoane care reprezintă deschis sau secret interesele ruse", a subliniat diplomatul. 

La mijlocul acestei luni, Michael Flynn a demisionat din funcţia de consilier pentru probleme de securitate naţională pe fondul scandalului privind convorbirile sale telefonice cu ambasadorul rus în SUA înaintea instalării administraţiei Trump la Casa Albă. 

Kremlinul susţine că nu este la current cu un astfel de plan

  Întrebat despre informaţia din New York Times, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat reporterilor într-o conferinţă prin telefon luni că Kremlinul nu a fost informat în prealabil în legătură cu propunerea lui Artemenko şi că aceasta este "absurdă".

    

"Nu e nimic de discutat. Cum şi-ar putea închiria Rusia propria regiune?", a spus Peskov.

    

Singurul mod în care criza din Ucraina ar putea fi rezolvată este prin acordurile de pace de la Minsk, a adăugat Peskov.

Moscova neagă că are trupe în Ucraina şi a declarat în mod repetat că nu va discuta statutul Crimeii.

În Statele Unite, dezbaterea cu privire la legăturile dintre administraţia Trump şi Rusia nu conteneşte, chiar şi după demisia consilierului prezidenţial pentru securitate natională. 

În weekend, unul dintre foştii rivali în alegeri ai lui Donald Trump, senatorul republican de Florida, Marco Rubio, a spus că are încredere că ancheta senatorială cu privire la această chestiune va fi completă şi echitabilă. Comisia senatorială pentru informaţii a cerut la peste zece agenţii ale guvernului federal să păstreze orice comunicaţii care pot intra sub incidenţa anchetei declanşată în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile americane.

Scrisoarea, semnată de liderii republican şi democrat din Comisie a fost trimisă după ce cei doi s-au întreţinut cu directorul FBI, James Corney. Această ancheta are pe fond alegaţii, respinse de Casa Albă, că reprezentanţi ai campaniei lui Donald Trump s-ar fi întretinut constant cu ruşi, care se aflau în atenţia serviciilor de informaţii americane.

Această informaţie a fost şi ieri respinsă de şeful consilierilor Casei Albe, Reince Priebus, şi se numără printre ştirile califícate drept „false” de către preşedintele Trump. Priebus a spus că solicitarea Comisiei nu înseamnă că în comunicaţiile respective se află informaţii relevante. Şeful consilierilor Casei Albe a adăugat că propriile lui surse din serviciile de informaţii arată că relatarea de presă, cu privire la contacte între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia sunt false.

În Senat, liderul democrat Chuck Schumer a spus că se manifestă îngrijorare că administraţia ar putea încerca să ascundă adevărul, debarasându-se de emailuri, texte sau alte documente care dau la iveală conexiunile respective.

La conferinţa de la München, senatorul republican Lindsey Graham a spus că 2017 este un an în care chestiunea Rusiei va fi tratată cu duritate de Congres. La sfârşitul săptămânii trecute administraţia SUA a părut să vorbească pe mai multe voci cu privire la Rusia şi Alianţa NATO, notează europa liberă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite