Plângere la Washington: Gigantul Boeing, favorizat de administraţia Trump

Plângere la Washington: Gigantul Boeing,
favorizat de administraţia Trump

Boeing 737 Max, avionul implicat în două mari catastrofe aeriene FOTO EPA-EFE

Pentagonul a deschis o anchetă internă pentru a lămuri relaţiile existente între secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, şi Boeing. Shanahan a lucrat timp de 30 de ani în cadrul acestui grup aeronautic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fost vicepreşedinte al Boeing, secretarul interimar al Apărării este suspectat că îşi favorizează fostul angajator în obţinerea unor contracte militare în detrimentul concurentului Lockheed Martin. El ar fi pledat pentru Boeing în discuţii private, menţionând că a făcut mai multe decât Lockheed Martin, potrivit unor surse care au vorbit pentru Politico.

Săptămâna trecută, grupul Cetăţeni pentru responsabilitate şi etică (CREW) a solicitat Inspectorului General al Departamentului Apărării să deschidă o anchetă în cazul Shanahan-Boeing.

„L-am informat (pe Patrick Shanahan, n. red.) în legătură cu faptul că am deschis această anchetă“, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Inspectorului General, un organism independent.

Petiţionarul a făcut referire în special la un pachet de un miliard de dolari pentru achiziţionarea de aparate militare de zbor. „A fost semnalat că Shanahan a pledat pentru Boeing în discuţii privind contracte guvernamentale, el a spus că Boeing ar fi făcut o treabă mult mai bună decât Lockheed Martin dacă ar fi câştigat contractul“ acordat acestei firme pentru avioane de luptă F-35, a precizat CREW, potrivit AFP.

„Prin comportamentul şi comentariile sale, este posibil ca secretarul interimar al Apărării să fi încălcat regulile etice ale Pentagonului“, se arată în plângere.

La sosirea sa la Pentagon în calitate de adjunct al fostului secretar al Apărării, Jim Mattis, în iunie 2017, Patrick Shanahan a semnat un acord cu Pentagonul prin care s-a angajat să nu participe la nicio discuţie despre Boeing, notează AFP. El a preluat atribuţiile lui Mattis în decembrie anul trecut, după demisia acestuia din urmă pe fondul unei neînţelegeri cu Donald Trump.

Shanahan a lucrat timp de 30 de ani pentru Boeing, deţinând funcţii de conducere şi făcând parte din Consiliul Executiv. Într-un comunicat, el a salutat examinarea plângerii depuse de CREW.

FBI se implică în ancheta privind 737MAX

În paralel, FBI s-a asociat anchetei deschise de Federaţia Americană a Transporturilor asupra aprobărilor obţinute de Boeing pentru avionul 737 MAX, scrie Seattle Times, citând o sursă apropiată dosarului.

737 MAX a fost implicat în două catastrofe aeriene în ultimele cinci luni, ultima soldată cu 157 de morţi în Etiopia. Peste 300 de avioane de acest tip sunt ţinute la sol în prezent în lume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: