Piaţa Boris Nemţov din Washington, motiv de nemulţumire în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La doi ani de la asasinarea lui Nemţov, simpatizanţii acestuia au depus flori şi au aprins lumânări în memoria lui Foto: EPA
La doi ani de la asasinarea lui Nemţov, simpatizanţii acestuia au depus flori şi au aprins lumânări în memoria lui Foto: EPA

O porţiune din bulevardul care trece prin faţa ambasadei Rusiei din Washington va deveni „Boris Nemtsov Plaza“ (Piaţa Boris Nemţov), după numele opozantului rus asasinat în 2015 la Moscova. Asta după ce Consiliul municipal al capitalei federale americane a votat marţi o rezoluţie în acest sens.

Rezoluţia, aprobată în unanimitate de 13 consilieri (11 democraţi şi 2 independenţi), nu este însă definitivă, notează France-Presse, preluată de dhnet.be. Congresul, care are tutelă asupra Districtului Columbia, se poate opune acestei decizii.

Ambasada rusă este situată pe bulevardul Wisconsin, o mare arteră din nord-vestul capitalei SUA. 

O ceremonie oficială şi montarea unei plăci în piaţă sunt programate pentru 27 februarie, când se vor împlini trei ani de când opozantul rus a fost asasinat.

Prin această decizie, le „transmitem un mesaj clar lui Vladimir Putin şi prietenilor săi că poporul american este alături de ruşii care cu curaj încearcă să construiască un viitor liber şi democratic pentru ţara lor“, a declarat  senatorul republican de Florida, Marco Rubio, care a sprijinit propunerea consiliului.

În acest timp, notează BBC, rezoluţia Consiliului municipal al capitalei federale americane a stârnit nemulţumiri în Rusia. 

Astfel, potrivit agenţiei ruse Interfax, liderul partidului naţionalist LDPR Vladimir Jirinovski a declarat că autorităţile americane apelează la „trucuri murdare în faţa ambasadei ruse“, iar Dmitri Novikov de la Partidul Comunist a afirmat pentru agenţia anterior citată că „autorităţile SUA au fost de mult timp absorbite de propriul lor joc de amestec în treburile interne ruseşti“. 

Figură centrală a opoziţiei faţă de preşedintele Vladimir Putin şi vicepremier în timpul preşedintelui Boris Elţîn, Boris Nemţov a fost ucis cu patru gloanţe în spate, nu departe de Kremlin, pe 27 februarie 2015, aminteşte AFP. Avea 55 de ani. 

În cazul asasinării lui Nemţov, cinci bărbaţi, originari din Cecenia şi Inguşetia, au fost condamnaţi la o pedeapsă cuprinsă între 11 şi 20 de ani de închisoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite