Pesimism la Casa Albă: În ce condiţii şi-ar putea recâştiga Ucraina teritoriile pierdute în războiul declanşat de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia versus Ucraina FOTO SHUTTERSTOCK

Oficialii de la Casa Albă au început să-şi piardă încrederea că Ucraina îşi va putea recupera toate teritoriile pierdute în războiul declanşat de Rusia în urmă cu patru luni, au dezvăluit pentru CNN oficiali americani.

Consilierii preşedintelui american Joe Biden discută în privat despre posibilitatea ca Ucraina să nu poată lua înapoi anumite teritorii, în ciuda armamentului greu şi avansat pe care SUA şi aliaţii săi plănuiesc să-l livreze Kievului.

Oficiali americani au subliniat pentru CNN că aceste evaluări mai pesimiste nu semnifică faptul că SUA ar intenţiona să facă presiuni asupra Ucrainei să facă concesii teritoriale pentru a pune capăt războiului. În acelaşi timp, există speranţe că ţara invadată şi-ar putea lua înapoi un număr semnificativ de teritorii în cadrul unei posibile contraofensive lansate în cursul acestui an.

Un consilier al congresmenilor SUA familiar cu dezbaterile a declarat pentru CNN că pierderea teritoriilor nu este ceva inevitabil: „Măsura în care Ucraina poate lua înapoi aceste teritorii este în mare parte, dacă nu total, o funcţie a cât de mult sprijin îi oferim”. Acesta a observat că Ucraina a solicitat SUA minim 48 de lansatoare multiple de rachete – până în prezent, Pentagonul a promis opt (patru fiind deja pe câmpul de luptă -n.red.).

În administraţia Biden nu toată lumea este pesimistă – sunt şi oficiali care cred că forţele ucrainene vor depăşi încă o dată aşteptările cum au făcut-o şi la începutul invaziei, când au respins avansul trupelor ruseşti spre Kiev.

Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a rămas în contact strâns cu omologii săi ucraineni - săptămâna trecută, el a discutat despre eforturile ucrainene de a recuceri teritoriile cu comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei şi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, au declarat pentru CNN oficiali familiarizaţi cu convorbirea telefonică. 

Pesimismul în cadrul administraţiei creşte în timp ce Biden se întâlneşte în  Europa cu aliaţii SUA unde va  încerca să transmită încurajare şi optimism în legătură cu traiectoria războiului alături de eforturile de a mobiliza liderii să rămână angajaţi faţă de ajutorarea Ucrainei.

„Trebuie să rămânem uniţi. Putin a contat de la început pe faptul că NATO şi G7 s-ar cliva, dar nu am făcut-o şi nu o vom face", a spus Biden duminică la summitul G7 din Germania.

Administraţia a anunţat săptămâna trecută un nou pachet de asistenţă militară, în valoare de 450 de milioane de dolari, constând printre altele în lansatoare suplimentare de rachete, muniţie pentru artilerie şi bărci de patrulare. De asemenea, este de aşteptat ca SUA să anunţe curând achiziţia pentru Ucraina a unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer, NASAMS. Biden a indicat, într-un articol de opinie publicat la începutul acestei luni, că se angajează să ajute Ucraina să câştige avantajul pe câmpul de luptă, astfel încât să aibă pârghii în negocierile cu Rusia.

Totuşi, starea de spirit s-a schimbat în ultimele săptămâni, pe măsură ce Ucraina s-a chinuit să respingă avansurile Rusiei în Donbas şi a suferit pierderi extrem mari de trupe, chiar şi de 100 de soldaţi pe zi. De asemenea, forţele ucrainene îşi epuizează  echipamentele şi muniţiile mai repede decât are Occidentul capacitatea să livreze arme şi să le instruiască pentru a opera noile sisteme de armament la standard NATO.

Un oficial militar american şi o sursă familiarizată cu serviciile occidentale sunt de acord că este puţin probabil ca Ucraina să poată acumula forţa necesară pentru a revendica întreg teritoriul pierdut în faţa Rusiei – cel puţin nu anul ăsta, cum a declarat luni Zelenski că este obiectivul său. O contraofensivă substanţială ar fi posibilă cu ajutorul mai multor arme şi instruirii suplimentare, au spus sursele, numai că la rândul ei Rusia ar avea oportunitatea să-şi refacă forţele, aşa că nu există garanţii.

„Multe lucruri depind de faptul dacă Ucraina poate recâştiga teritoriul cel puţin până la limitele din 23 februarie”, a spus Michael Kofman, expert în armata rusă la Centrul de Analize Navale. "Perspectiva există, dar este condiţionată. Dacă Ucraina poate ajunge atât de departe, atunci probabil că va lua restul. Dar dacă nu poate, atunci ar putea fi nevoită să reconsidere modul în care ar putea obţine cel mai bine victoria."

Forţele ruse controlează acum mai mult de jumătate din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a declarat joi Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare din regiunea Doneţk. Forţele ucrainene s-au retras vineri din oraşul cheie Severodoneţk, după săptămâni de lupte sângeroase.

Forţele ruse au capturat săptămâna trecută şi localităţi din jurul Lîsîceansk, ultimul oraş din estul regiunii Lugansk încă controlat de Ucraina. Comandanţii militari ucraineni se confruntă acum cu realitatea că ar putea fi nevoiţi să se retragă din zonă pentru a apăra teritoriile aflate mai la vest.

Între timp, veniturile din petrolul rusesc continuat să crească pe măsură ce preţurile petrolului au crescut vertiginos, chiar şi pe fondul sancţiunilor dure impuse de Occident. Oficialii americani au declarat luni că SUA şi aliaţii săi vor încerca să plafoneze preţul petrolului, astfel încât Rusia să nu mai profite de el, dar rămâne de văzut cum şi când va intra în vigoare o atare măsură.

În privat, unii oficiali din administraţia Biden au sentimentul că preşedintele ucrainean va trebui să înceapă să-şi modereze aşteptările în privinţa a ceea ce forţele ucrainene pot obţine. Zelenski a declarat la sfârşitul lunii trecute că va „considera că este o victorie ca statul nostru să avanseze până la graniţele din 24 februarie fără pierderi inutile”.

El a reiterat acest obiectiv săptămâna trecută.

„Nu avem altă opţiune decât să mergem mai departe - să ne eliberăm toate teritoriile”, a scris el într-o postare pe Telegram. „Trebuie să-i dăm afară pe invadatorii din regiunile ucrainene. Deşi lungimea frontului este de peste 2.500 km, simţim că deţinem iniţiativa strategică”.

Luni, a stabilit şi un calendar: să se termine războiul şi Ucraina să câştige până la sfârşitul lui 2022, le-a spus el liderilor G7.

Rusia suferă şi ea pierderi în luptă, pierzând până la o treime din forţa sa terestră în patru luni de război, estimează oficialii serviciilor de informaţii americane. Oficialii au spus public că Rusia se va lupta să obţină câştiguri serioase mai departe spre vest, folosind regiunea Donbas ca teren de lansare, fără o mobilizare completă a forţelor sale de rezervă.

Dar Rusia crede că poate menţine lupta, uzând hotărârea ucraineană şi occidentală pe măsură ce efectele economice globale ale războiului devin mai severe, au declarat oficialii pentru CNN

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite