Pentru a-şi linişti aliaţii, americanii au trimis două distrugătoare în Marea Neagră

Pentru a-şi linişti aliaţii, americanii au trimis două distrugătoare în Marea Neagră

Două distrugătoare ale marinei militare americane, înarmate până în dinţi, se află în Marea Neagră pentru a consolida prezenţa SUA în această regiune şi pentru a-şi linişti aliaţii.

Distrugatorul american DDG-64 Carney a intrat în Marea Neagră pentru a se alătura distrugătorului DDG-71Ross, a anunţat serviciul de presă al Flotei a 6-a a Marinei SUA. Cele două nave vor participa la operaţiuni care vor asigura siguranţa pe mare şi vor spori stabilitatea regională.
 
"Ne angajăm să creăm legături puternice în regiunea Mării Negre, care sunt indispensabile pentru sprijinirea păcii şi stabilităţii. Prezenţa noastră aici îi asigură pe aliaţilor noştri că vrem să menţinem securitatea în regiune ", a declarat Bryan Gallo, căpitanul distrugătorului Ross.
    
Distrugătorul "Ross" este echipat cu sistemul antirachetă "Aegis" şi este dotat cu rachete „Tomahawk". A doua navă militară, „Carney", este echipată cu un sistem de apărare antiaeriană şi cu un sistem de interceptare şi atac subacvatic, fiind doatat cu "Tomahawk" şi „Harpoon".
 

Reacţia Rusiei 

Solicitat de agenţia rusă RIA Novosti să comenteze intrarea în bazinul Mării Negre a celui de-al doilea distrugător american, vicepreşedintele comisiei a Dumei de Stat pentru apărare şi securitate, Iuri Şvîtkin, a declarat că Rusia are suficiente mijloace şi forţe pentru a răspunde la provocările americane din Marea Neagră. Acesta a mai spus că prin acţiuni sale în Marea Neagră, SUA tensionează situaţia şi încearcă să provoace reacţii de răspuns din partea Rusiei.
 
"Prin acţiunile sale provocatoare, SUA încearcă să provoace reacţii de răspuns, care ar putea servi drept un pretext pentru acţiuni mai serioase din partea americanilor şi aliaţilor săi. În orice caz, acest lucru provoacă o tensionare a situaţiei în regiune", a menţionat deputatul.
 
Partea americană insistă asupra faptului că prezenţa distrugătorului este necesară pentru desfăşurarea unor operaţiuni de securitate, însă potrivit deputatului, astfel de explicaţii ridică mai multe semne de întrebare. Şvîtkin a adăugat că nu este clar "faţă de cine au de gând să se securizeze".
 
În aprilie 2017, distrugătoarele americane Ross şi Porter au lovit masiv o bază aeriană din Siria. Au tras un număr de 59 de rachete de croazieră.
 
În timpul conferinţei de la Munchen, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că SUA îşi sporesc prezenţa militară în Europa prin majorarea numărului de militari şi tehnică militară.
 
„Implicarea SUA în problemele alianţei este foarte ridicată, am confirmat-o în timpul vizitei mele la Casa Albă. America rămâne adepa a NATO nu doar în vorbe, ci şi în fapte", a spus Stoltenberg jurnaliştilor în timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen.
 
"Acum, după o perioadă îndelungată, în care SUA îşi diminua prezenţa în Europa, Washingtonul, dimpotrivă, îşi sporeşte prezenţa militară prin sporirea numărului de militari, tehnică militară şi resurse financiare. SUA rămân fideli alianţei", a adăugat el.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările