Pentagonul se înzestrează cu arme laser inspirate din franciza „Războiul stelelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armele laser, „ingrediente“ esenţiale de aproape 40 de ani ale filmelor din franciza cinematografică „Războiul stelelor/Star Wars“, sunt pe cale să devină o realitate cât se poate de palpabilă în armata americană, posedând însă capacităţi mult mai reduse decât modelele prezentate pe marile ecrane din cinematografe, informează AFP.com.

Săbiile laser ale cavalerilor Jedi continuă să aparţină deocamdată domeniului ficţiunii, însă tunurile cu laser cu care sunt echipate navele spaţiale din celebra saga „Star Wars“ au deja câţiva „verişori“ care, deşi încă ezitanţi, sunt cât se poate de reali şi există deja pe vehiculele şi avioanele militarilor americani.

Toate marile companii din industria de apărare americană - Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon - sunt pe cale să dezvolte astfel de prototipuri pentru armata Statelor Unite.

Marina americană testează din 2014 un laser de 30.000 de waţi (30 kW) pe una dintre navele sale de război, USS Ponce.

Lockheed Martin tocmai a anunţat că a creat un laser cu o putere de 60 de kW, ce va fi instalat în săptămânile următoare pe un camion al Infanteriei americane, pentru a fi testat împitriva mortierelor şi dronelor de mici dimensiuni.

Acel laser poate să distrugă iremediabil o dronă „de la o distanţă de aproximativ 500 de metri“, rămânând focalizat pe un obiectiv timp de „câteva secunde“, a explicat în această săptămână reporterilor americani Jim Murdoch, unul dintre directorii diviziei navale şi de aeronautică din cadrul companiei Lockheed Martin.

Spre deosebire de cinematografie, raza laser a acestor arme futuriste este invizibilă. Producând o căldură intensă în punctul de impact, laserul poate să avarieze structura unei drone sau să determine explozia în aer a unui proiectil deja lansat.

Pentru moment, laserele testate pentru diverse servicii ale armatei americane se menţin într-un interval de putere de câteva zeci de kilowaţi.

- Perforarea unei rachete -

Dar, după părerea lui Mark Gunzinger, un expert al CSBA, un centru de studii specializate în Apărare, aflat în Washington, industria militară americană va fi capabilă să producă şi să testeze pe teren „peste trei-patru ani, poate chiar mai devreme“ prototipuri de lasere mult mai puternice, de peste 150 de kilowaţi.

Un astfel de laser va fi capabil, de exemplu, ”„să doboare o rachetă de croazieră“, cu condiţia să o lovească din lateral, în zona ei vulnerabilă, a explicat expertul american.

Forţele speciale din armata americană vor să testeze un laser de 150 kW „în 2019 sau în 2020“, pe AC-130, un avion de bombardament specializat care are misiunea de a spriji trupele terestre.

Peste 6-10 ani, militarii americani vor putea să conteze pe lasere de peste 300 kW, capabile să perforeze partea frontală a unei rachete de croazieră şi să lovească ţinte aflate la distanţe de mai multe sute de kilometri, a adăugat acelaşi expert.

Pe termen mai lung, realitatea se va apropia astfel şi mai mult de ficţiune.

Armata americană analizează posibilitatea de a monta lasere pe dronele sale care zboară la altitudini foarte ridicate, capabile să elimine din cer rachetele balistice imediat după lansarea acestora sau când acele rachete se află în faza de ascensiune.

Pentru armată, laserele prezintă şi avantajul de a dispune de o capacitate aproape nelimitată de muniţie, deoarece au nevoie doar de electricitate pentru a funcţiona.

- Precedent costisitor - 

Mark Gunzinger este de părere că laserele sunt deosebit de promiţătoare pentru avioanele de luptă, care „nu vor mai avea nevoie să se întoarcă la bază pentru a-şi face plinul cu muniţie“.

Un astfel de avion „va avea nevoie doar de o reaprovizionare aeriană“ pentru a putea să continue să producă electricitate şi să îşi reîncarce laserul, a adăugat expertul în armament, estimând că această tehnică „ar putea schimba arta războiului aerian“.

Dar, înainte de a putea fi integrate pe avioane de luptă, laserele şi echipamentele lor adiacente vor trebui să fie miniaturizate, deoarece ele sunt încă destul de voluminoase.

„Însă ne vom lovi de anumite limitări fizice: nu vom dispune de suficient spaţiu“ pentru baterii şi sistemele de răcire ale laserului, care se încălzeşte foarte mult în momentul tragerii, a explicat expertul american.

Militarii şi reprezentanţii industriei de armament afirmă că le mai lipseşte un singur lucru pentru ca armele laser să intre rapid în arsenalul american: finanţarea garantată de Congres.

Politicienii americani rămân însă prudenţi, influenţaţi încă de foarte costisitoarea aventură a unui laser experimental montal pe un avion Boeing 747, ce va fi utilizat în apărarea contra rachetelor balistice.

Acel laser a fost produs chimic, spre deosebire de laserele produse cu fibre optice în zilele noastre. Peste 5 miliarde de dolari au fost alocaţi în acel experiment, care a fost stopat în 2012, după 10 ani de testare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite