Pentagonul cere o mărire considerabilă a bugetului, invocând ameninţările din partea Rusiei, Chinei şi Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul cere o mărire considerabilă a cheltuielilor militare în 2019 şi doreşte să fie aprobat un buget de 686 de miliarde de dolari de către Congres, unul dintre cele mai mari din istoria SUA, invocând un pericol iminent tot mai mare din partea Rusiei şi a Chinei, transmite CNN.

Susţinând propunerea, Donald Trump a declarat că armata americană ar deveni mai puternică decât oricând şi ar „creşte arsenalul pentru fiecare armă”.

“Competiţia extraordinară pentru putere, nu terorismul, a devenit principala provocare pentru prosperitatea şi securitatea SUA”, a declarat consilierul Secretarului Apărării, David L. Norquist.

“Începe să devină destul de clar că Rusia şi China vor să schimbe lumea în concordanţă cu modelul lor autoritar, având drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice şi de securitate ale altor ţări”, se arată în documentul privind propunerea de buget.

Beijingul “se foloseşte de măsuri economice pentru a-şi intimida vecinii în timp ce militarizează zona Mării Chinei de Sud”.

“China doreşte o hegemonie în zona Indo-Pacificului pe termen scurt”, susţine documentul, dar pe termen lung, obiectivul este “să ajungă la o dominaţie globală”.

De asemenea, documentul confirmă informaţiile conform cărora China construieşte insule lângă Marea Chinei de Sud.

Săptămâna trecută, site-ul oficial al Armatei de Eliberare a Poporului Chinez (PLA) a publicat un articol în care lăuda patrulele avioanelor de luptă Su-35 din zonă.

Patrulele avioanelor de război arată “obiectivele PLA de a conduce misiuni într-o nouă eră şi să menţină suveranitatea naţională şi interesele maritime şi de securitate”, susţine Wang Mingzhi, un professor din cadrul Academiei PLA în articol.

Dezvoltarea forţelor aeriene chineze face parte din eforturile la scară largă ale Chinei de a-şi dezvolta capacităţile militare. Anul trecut, China a inaugurat noi nave de război şi a deschis oficial prima bază militară în afara graniţelor în Dijbouti, o ţară situată în estul Africii.

De asemenea, planul pentru buget pune accent şi pe rachetele antiaeriene, sisteme care sunt considerate cheie pentru a putea răspunde ameninţării programului nuclear al Coreei de Nord.

Documentul Pentagonului susţine şi că “Rusia a încălcat graniţele ţărilor vecine şi doreşte să aibă drept de veto asupra deciziilor economice, diplomatice şi de securitate ale vecinilor”. De asemenea, Moscova încearcă să “distrugă NATO”.

Avioanele de război din Rusia au fost implicate în incidente care au fost aproape să se soldeze cu coliziuni cu avioanele de război americane deasupra Mării Negre şi Siriei în ultimele luni.

“Sincer, trebuie să o facem fiindcă şi alţii o fac”, a spus Trump. “Dacă ei se opresc, ne oprim şi noi, doar că ei nu se opresc. Aşa că dacă ei nu o vor face, noi o să fim atât de mult în faţa celorlalţi, cum nu aţi mai văzut vreodată”, a adăugat preşedintele american.

Conform noului buget, vor fi cumpărate 10 nave de luptă, câteva duzine de avioane militare F-35 şi avioane F/1-18 capabile să transporte alte aeronave.

Propunerea ar aduce încă 25.900 de soldaţi în armată iar până în 2023 forţele militare vor creşte cu 56.600 de membri, Departamentul pentru Apărare va recruta de asemenea, piloţi, lucrători de mentenanţă şi experţi în securitatea cibernetică. De asemenea, salariile soldaţilor vor creşte cu 2.6% în 2019, aceasta fiind cea mai mare creştere din 2010.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite