Pentagon: Moscova susţine separatismul prin trupele de menţinere a păcii din Transnistria

Pentagon: Moscova susţine separatismul prin trupele de menţinere a păcii din Transnistria

Soldaţi ruşi la Tiraspol

Pentagonul a anunţat marţi că Rusia utilizează trupele de menţinere a păcii staţionate în regiunea separatistă Transnistria pentru a promova separatismului provinciei de Republica Moldova, anunţă agenţia AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Derek Chollet, consilier al Pentagonului responsabil de Securitatea Internaţională, susţine că Moscova utilizează mijloace de destabilizare a regiunii atât în Ucraina, cât şi în Republica Moldova, prin intermediul forţelor militare pe care le are staţionate în Transnistria.

„Republica Moldova, spre exemplu, are trupe ruse pe teritoriul său, teoretic forţe de menţinere a păcii, dar acestea susţin regiunea separatistă Transnistria", a precizat Chollet.

„Acţiunile ruse în Europa şi în zona Eurasia ar putea conduce Statele Unite să reexamineze dispozitivul militar şi necesităţile în privinţa deplasărilor viitoare de trupe, a exerciţiilor militare şi antrenamentelor în regiune", a explicat Derek Chollet, citează Mediafax potrivit unui comunicat emis de AFP.

Cu toate acestea, oficialul american a dat asigurări că Statele Unite nu iau în considerare o confruntare armată cu Federaţia Rusă. Declaraţiile au fost făcute în în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate a Camerei Reprezentanţilor.

Comisia Forţelor Armate a Camerei Reprezentanţilor a convocat marţi reprezentanţii Pentagonului pentru a evalua situaţia din Ucraina, unde în ultimele zile s-a înregistrat o escaladare în rândul mişcărilor separatiste pro-ruse din estul ţării. 

Reprezentanţii Pentagonului au precizat că acţiunile Rusiei „modifică peisajul de securitate în Europa“, generând o situaţie instabilă chiar la graniţele Alianţei Nord-Atlantice. 

Citeşte şi:

Rusia avertizează Ucraina că recursul la forţă poate arunca ţara într-un război civil

Ministrul de Extern rus Serghei Lavrov a somat Ucraina să renunţe la orice pregătiri militare pentru intervenţii în regiunea estică prorusă a ţării, avertizând că ar putea favoriza apariţia unui război civil, relatează agenţia ITAR-TASS.
 
 
Manifestanţi pro-ruşi au preluat duminică seara controlul asupra unei clădiri aparţinând administraţiei regionale la Harkov, un oraş important situat în estul Ucrainei, instalând steagul rusesc pe aceasta.
 

În timp ce comunitatea occidentală încearcă, mai mult, sau mai puţin convingător, să se rezume la replici democratice - după anexarea peninsulei Crimeea, de către Rusia -, riposte ce includ sancţiuni economice şi măsuri militare disuasive simbolice, preşedintele Vladimir Putin continuă ceea ce merită a fi numit Planul „Restitutio in integrum”, cu acelaşi tip de acţiuni care au dus la secesiunea provocată în sudul Ucrainei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: