Pe fondul tensiunilor cu Rusia, senatorii încearcă să împiedice orice preşedinte american să scoată SUA din NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatul SUA
Senatul SUA

Cincisprezece senatori democraţi şi republicani americani au introdus joi un proiect de lege care va interzice orice preşedinte american să se retragă din alianţa militară NATO fără aprobarea Senatului.

Proiectul de lege, obţinut de Reuters, este o nouă versiune a unei măsuri similare care a fost adoptată de Comisia pentru relaţii externe a Senatului în decembrie 2019, dar nu a fost niciodată luată în considerare de plenul Senatului, controlat atunci de republicani. 

Dacă vreun preşedinte încearcă să părăsească NATO fără aprobarea Senatului, proiectul de lege ar interzice finanţarea pentru o astfel de acţiune şi autorizează consilierul juridic al Congresului să conteste în instanţă decizia administraţiei. „Acest proiect de lege exprimă un sprijin clar al Congresului pentru valoarea continuă a NATO şi clarifică faptul că niciun preşedinte care acţionează singur nu poate rupe legăturile cu alianţa”, a declarat senatorul Tim Kaine, unul dintre principalii susţinători ai măsurii.

 Fostul preşedinte republican Donald Trump a criticat NATO, învinuindu-i pe aliaţi pentru că nu şi-au plătit partea echitabilă, numind alianţa învechită şi sugerând odată că Washingtonul ar putea să se retragă de acolo. NATO a fost în centrul atenţiei luna aceasta, deoarece Rusia a plasat trupe lângă Ucraina şi Crimeea. Miniştrii de externe şi ai apărării NATO au purtat discuţii de urgenţă săptămâna aceasta cu privire la masarea trupelor ruseşti. 

„Odată cu agresiunile subversive din ce în ce mai mari ale Moscovei, trebuie să ne asigurăm că niciun preşedinte american nu se retrage din NATO fără sfatul şi acordul Senatului”, a declarat senatorul republican Marco Rubio, celălalt principal susţinător al proiectului de lege.

Ceilalţi iniţiatori ai proiectului de lege sunt trei republicani, nouă democraţi şi un independent, senatorul Angus King, care este de partea democraţilor. Iniţiarorii proiectului de lege sunt optimişti cu privire la şansele sale de a fi adoptat şi a deveni lege, având în vedere recente declaraţii ale preşedintelui Joe Biden de sprijin puternic pentru alianţă. Colegii democraţi ai dlui Biden controlează atât Senatul, cât şi Camera Reprezentanţilor. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite