Pe final de mandat, preşedintele Donald Trump a vrut să atace Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat consilierii săptămâna trecută despre opţiunea de a ataca Iranul pe motivul continuării programului nuclear de către Teheran. Consilierii l-au descurajat din cauza riscului extinderii conflictului, scrie ziarul New York Times, citând actuali şi foşti oficiali americani.

Reuniunea cu cei mai importanţi consilieri pe probleme de securitate a avut loc joi la Casa Albă ca răspuns la informaţiile date publicităţii miercuri de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit cărora Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit de 12 ori faţă de cantitatea permisă prin acordul nuclear din 2015.

Potrivit informaţiilor, la întâlnire au fost prezenţi vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul interimar al apărării Christopher Miller şi preşedintele şefului statului major interarme Mark Milley.

Nu este exclus ca preşedintele Trump să caute în continuare modalităţi de a ataca active şi aliaţi ai Iranului, inclusiv miliţiile din Irak, notează New York Times, citând oficiali familiarizaţi cu acest dosar.

AIEA a afirmat în ultimul său raport trimestrial asupra Iranului că stocul de uraniu îmbogăţit al acestei ţări a depăşit 2.400 de kilograme, cu mult peste cele 202.8 kilograme permise în cadrul acordului nuclear din 2015 cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

Regimul de la Teheran a început să ignore prevederile-cheie ale acordului anul trecut, după ce preşedintele Donald Trump a decis ca SUA să părăsească acordul şi a restabilit sancţiuni la adresa Iranului.

În 2019, preşedintele american Donald Trump ar fi aprobat atacuri militare împotriva Iranului, pentru ca apoi să se răzgândească. Conform surselor, operaţiunea era deja în desfăşurare „în stadiul de început” în momentul în care Trump s-a răzgândit. Casa Albă nu a oferit comentarii în acest sens.

Tensiunile dintre SUA şi Iran au crescut neîncetat după ce preşedintele american Donald Trump a decis, în mai 2018, să-şi retragă ţara din Acordul nuclear de la Viena din 2015 şi să reimpună sancţiuni dure Teheranului.

La începutul lunii ianuarie, anul acesta, Qasem Soleimani, unul dintre cei mai periculoşi generali iranieni, a fost ucis în Irak la ordinul lui Donald Trump. El era comandantul unităţii paramilitare de elită a Gărzilor Revoluţionare Iraniene, specializată în operaţiuni externe clandestine.

Qasem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internaţional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete. Potrivit Pentagonului, acţiunea a fost comandată chiar de preşedintele american, pentru a preveni viitoare atacuri iraniene şi pentru a-i proteja pe cetăţenii americani.

Preşedintele ales Joe Biden a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa acordului, ceea ce se va dovedi mai greu de realizat în contextul în care actualul lider de la Casa Albă va enerva conducerea Iranului înainte ca Biden să îi ia locul în ianuarie anul viitor. 

Dacă în privinţa Iranului s-a răzgândit, presa americană scrie că Pentagonul a primit instrucţiuni pentru pregătirea retragerii a 2.000 de soldaţi din Afganistan şi 500 din Irak înainte ca Trump să predea ştafeta rivalului său democrat Joe Biden pe 20 ianuarie - ceea ce ar echivala cu păstrarea unui contingent militar de aproximativ 2.500 de soldaţi în fiecare ţară.

Pentagonul nu a confirmat aceste informaţii, care precizau că anunţul ar putea fi făcut săptămâna aceasta de către preşedinte.

Înainte de demiterea sa, la începutul lunii noiembrie, de către Donald Trump, ministrul Apărării, Mark Esper, a insistat asupra unui număr minim de 4.500 de soldaţi în Afganistan, până când talibanii vor demonstra o reducere a violenţei pe teren.

Donald Trump, care promisese că va pune capăt „războaielor nesfârşite”, a anunţat că doreşte să reducă numărul trupelor americane din Afganistan la 2.500 la începutul anului 2021 şi chiar a menţionat o retragere totală pentru Crăciun.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, l-a avertizat pe preşedintele Donald Trump împotriva accelerării retragerii soldaţilor americani în Afganistan şi Irak, despre care a spus că va alimenta „propaganda” extremiştilor, potrivit AFP.

„Consecinţele unei plecări premature s-ar putea dovedi chiar mai grave decât retragerea lui Obama din Irak în 2011, care a alimentat creşterea IS”, a declarat luni în Senat dl McConnell, de obicei un aliat politic al preşedintelui.

Procedând astfel, Statele Unite îşi vor „abandona” aliaţii, a spus el, şi vor face loc talibanilor din Afganistan, permiţând totodată grupului Statului Islamic şi al-Qaeda să se reconstruiască.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite