Payton Gendron, atacatorul de la Buffalo, a fost internat în iunie 2021 după ce şi-a ameninţat colegii

Payton Gendron, atacatorul de la Buffalo, a fost internat în iunie 2021 după ce şi-a ameninţat colegii

FOTO AFP

Payton Gendron, adolescentul de 18 ani acuzat de atacul de la Buffalo, a purtat o dată un costum de protecţie pentru materii periculoase (cunoscut popular drept Hazmat) la şcoală, în timpul pandemiei. Ulterior a fost internat în spital timp de o zi şi jumătate după ce şi-a ameninţat colegii de clasă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poliţia de stat l-a adus pe tânărul suspectat de ucideri, Payton Gendron, la un spital local „pentru o evaluare mentală” în iunie 2021, după ce a „ameninţat generalizat” cu violenţă împotriva şcolii sale, a declarat comisarul de poliţie din Buffalo, Joseph Gramaglia, în timpul unei conferinţe de presă cu guvernatorul Kathy Hochul.

Gramaglia nu a oferit detalii despre ameninţarea în sine, dar un oficial guvernamental a declarat în trecut pentru Buffalo News că Gendron „a făcut declaraţii care indicau că ar fi vrut să facă un atac armat în masă, fie la o ceremonie de absolvire, fie cândva după”, scrie New York Post.
 
După ameninţarea respectivă, Gendron „s-a dus la un spital local, a stat acolo aproximativ o zi şi jumătate, a fost evaluat şi apoi eliberat”, a spus Gramaglia.
 
Adolescentul nu a fost urmărit de forţele de ordine federale nici măcar după ce a scris un manifest online de 181 de pagini, plin de ură rasială care cuprindea detalierea planurilor sale criminale.
 
Manifestul a indicat că bărbatul înarmat a fost inspirat de alţi împuşcători în masă, inclusiv Dylann Roof, care a ucis nouă membri de culoare ai unei biserici în timpul unei sesiuni de studiu biblic în Carolina de Sud în 2015 şi Brenton Tarrant, care a ucis 51 de oameni la moscheile din Noua Zeelandă în 2019.
 
Sâmbătă după-amiază, el a ucis 10 persoane într-un supermarket din Buffalo, au declarat autorităţile.
 
„Nu s-a aflat nimic din informaţiile Poliţiei de Stat. Nimic din ceea ce a fost descoperit de serviciile de informaţii ale FBI. Nimeni nu a sunat să facă vreo plângere”, a spus Gramaglia. „Poliţia de stat şi-a făcut treaba cât a putut în acea perioadă.”
 
Colegii de liceu ai lui Gendron au declarat pentru New York Times că tânărul a apărut în mod bizar la ore timp de o săptămână, anul trecut, într-un costum pentru materiale periculoase până în ziua absolvirii.
 
„Toată lumea se uita la el”, a declarat Nathan Twitchell, în vârstă de 19 ani.
 
Payton Gendron se află în prezent sub supraveghere pentru a preveni un eventual suicid, au spus autorităţile. Poliţia a precizat că au fost emise mandate de verificare a computerului personal, telefonului şi conturilor de socializare.
 
Comisarul Gramaglia a mai spus că dovezile de până acum au arătat că atacul a fost o „crimă motivată de ură rasială”.
 
„Dovezile pe care le-am descoperit până acum nu lasă urmă de dubiu că asta a fost absolut o crimă din ură rasială”, a spus Gramaglia. „Va fi urmărit penal pentru infracţiune motivată de ură. Este cineva care are ură în inimă, suflet şi minte.”
 
Înainte de atacul de sâmbătă, Gendron a locuit cu familia sa în suburbia liniştită şi înstărită Binghamton din Conklin, unde a livrat ziare. Recent el s-a angajat la un supermarket local, au spus vecinii pentru New York Post duminică.
 
„Ei continuă să spună asta, treaba asta cu Supremaţia Albă în care, ştii, a fost implicat. Nimeni de pe aici nu a avut vreo înclinaţie pentru asta.”
 
„Era un copil timid”, a spus Joseph Sharak, în vârstă de 21 de ani, care îl cunoaşte pe Gendron din copilărie.
 
Părinţii lui Gendron, Paul şi Pamela Gendron, sunt ambii ingineri civili la Departamentul de Transport de Stat.
 
Anchetatorii cred că Payton Gendron a făcut o documentare proprie asupra locaţiilor cu concentraţii mari de afro-americani înainte de a conduce 200 de mile până la Tops Friendly Market din Buffalo şi de a-şi începe masacrul.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările