Patriarhul Constantinopolului, spitalizat în SUA. Bartolomeu I s-a simţit rău înainte de o slujbă la Catedrala Sfintei Sofia din Washington

Patriarhul Constantinopolului, spitalizat în SUA. Bartolomeu I s-a simţit rău înainte de o slujbă la Catedrala Sfintei Sofia din Washington

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I

Arhiepiscopul şi Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I a fost internat în spital în timpul vizitei sale în Statele Unite. Patriarhul de 81 de ani se simte bine, a informat duminică arhidioceza ortodoxă greacă a Americii într-un comunicat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bartolomeu I s-a simţit rău înainte de o slujbă la Catedrala Sfintei Sofia din Washington "din cauza zborului lung şi a programului evenimentelor după sosire", potrivit comunicatului.
 
La recomandarea medicului său, el urma să petreacă noaptea la Spitalul Universitar George Washington din Washington pentru a fi ţinut sub observaţie.
 
Bartolomeu I urmează să fie externat luni. Vizita sa în SUA a început sâmbătă şi va continua până la 3 noiembrie, mai scrie dpa.
 
Cu 30 de ani în urmă, Bartolomeu I, cu numele de mirean Dimitrios Arhondonis, a fost ales Patriarh ecumenic al Constantinopolului. Ierarhul îşi are reşedinţa la Istanbul.
 
Ierarhul s-a născut în anul 1940 în satul Aghia Theodora, Canakkale, şi a studiat mai întâi la Seminarul Chalki din Turcia, apoi la Universitatea pontificală Gregoriana din Roma şi la München. În 1972 a fost numit în funcţia de şef al Cancelariei Patriarhiei Ecumenice din Istanbul, iar în 1990 a fost întronat Mitropolit de Calcedon. Apoi, pe 22 octombrie, cei 15 Mitropoliţi ai Sfântului Sinod l-au ales pe Bartolomeu I, pe atunci în vârstă de numai 51 de ani, să fie Arhiepiscop al Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic, întâi stătător simbolic al celor aproximativ 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume. 
 
Patriarhul este considerat un om deschis pentru dialog cu religiile şi confesiunile. În 2006, el l-a invitat la Istanbul pe Papa Benedict al XVI-lea. Cu un an înainte, Bartolomeu I fusese primul patriarh ortodox care a asistat, după marea schismă din anul 1054, la o ceremonie de întronizare a unui papă catolic - Papa Benedict. Bartolomeu I a reuşit de asemenea să amelioreze relaţiile Patriarhatului Ecumenic cu Biserica Ortodoxă Rusă. În sfârşit, Bartolomeu I este principalul organizator al Conciliului Panortodox, care a avut loc în 2016 la Istanbul.
 
Patriarhul Bartolomeu I se implică insistent pentru redeschiderea seminarului teologic de la Chalki (pe turceşte Heybeli Ada), închis în 1971 de autorităţile turceşti de atunci. Menţinerea Patriarhiei depinde de această chestiune, fiindcă, potrivit dreptului canonic, Patriarhul trebuie să fie preot, dar potrivit dreptului turcesc, el trebuie să fie şi cetăţean turc. Ori, Turcia retrage cetăţenia teologilor care studiază în străinătate. Toate petiţiile trimise de Patriarhul Ecumenic guvernului de la Ankara nu au ajutat până acuma la nimic. Bartolomeu I a explicat că Patriarhia Ecumenică este probabil singura din lume care nu are posibilitatea de a pregăti preoţi. Şi UE cere imperios Turiciei să redeschidă seminarul preoţesc ortodox de la Chalki.
 
În plus, guvernul turc refuză să recunoască juridic Patriarhia Ecumenică. Instanţa supremă din ţară i-a şi interzis Patriarhului să poarte titlul "Ecumenic", deoarece Patriarhia trebuie să se supună legilor Turciei, şi acestea nu permit un titlu universal.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările