Papa Francisc va denunţa inechităţile capitalismului, în Congresul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa Francisc va denunţa inechităţile capitalismului, în timpul unei vizite în Statele Unite din luna septembrie, când va deveni primul papă care se va adresa Congresului, potrivit celui mai apropiat consilierul al său, cardinalul Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, relatează Bloomberg.

Maradiaga, un latino-american pe care Francisc l-a numit consilier în probleme de guvernare a bisericii, a afirmat într-un interviu acordat la Roma că Francisc va vorbi nu ca un inamic al "sistemului sau al culturii" ci ca "un păstor care vrea să facă lumea mai bună, în special pentru cei care nu au un cuvânt de spus".

Atunci când a fost ales liderul a 1,2 miliarde de catolici, Francis a spus că este pentru "o biserică săracă pentru săraci", dând tonul unui pontificat care a început cu decizia de a locui într-o reşedinţă modestă.

Francisc se va prezenta în faţa congresmenilor cu aceleaşi idei exprimate în 2013, în Evangelii gaudium, prima sa lucrare papală majoră. În documentul respectiv, Francisc a atacat "idolatria banilor şi un sistem financiar al excluderilor şi inegalităţilor".

Legile pieţei libere au rolul să producă cele mai mari venituri posibile la cele mai scăzute costuri posibile, a spus Maradiaga.

"Este nevoie de schimbări, astfel încât capitalismul să devină mai uman, în caz contrar inegalităţile vor continua să crească, iar inegalităţile produc violenţă, frustrare, durere şi în mod special lipsă de securitate, în toate privinţele", a arătat cardinalul în vârstă de 72 de ani.

Maradiaga, arhiepiscop de Tegucigalpa, Honduras, şi-a exprimat speranţa că Congresul dominat de republicani îl va asculta pe papă cu inima deschisă.

Francis va călători în Cuba în 19-22 septembrie, iar apoi la Washington, unde se va întâlni cu preşedintele Barack Obama, la Casa Albă, apoi la New York, unde se va adresa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, iar în final la Philadelphia.

Casa Albă a anunţat în luna martie că discuţiile dintre papa Francisc şi Obama vor include persoanele marginalizate şi săracii şi oferirea de oportunităţi economice pentru toată lumea.

Maradiaga a ajutat în anii 1990 la negocierea reducerii datoriilor statului Honduras, în calitate de purtător de cuvânt al Vaticanului în domeniul datoriilor statelor în curs de dezvoltare la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Presiunile continue pentru ştergerea datoriilor au culminat în 2007 cu o acţiune a liderilor din G8, de eradicare a datoriilor externe a 26 din cele mai sărace state ale lumii.

Maradiaga a refuzat să comenteze dacă Grecia, cea mai îndatorată ţară din Europa, ar trebuie să beneficieze de un tratament similar, dar a spus că politicile de austeritate, asociate cu criza datoriilor, sunt nedrepte pentru popor.

"Este necesar ca o parte din acest preţ să fie suportat de companiile bogate. Pentru băncile care trebuie salvate sunt disponibili toţi banii din lume, dar nu sunt bani pentru săraci", a spus cardinalul.

Maradiaga, preşedinte al organizaţiei catolice Caritas Internationalis, conduce o comisie formată din nouă cardinali, numită să reformeze administraţia bisericii.

Cardinalul, care vorbeşte şase limbi şi poate pilota un elicopter, a spus că a studiat economia după ce oficiali ai unor organizaţii internaţionale i-au spus că, în calitate de preot, nu ştie nimic despre această disciplină.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite