Pandemia Covid 19. Trump, tentat să renunţe la măsurile anti-covid care blochează economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda sfaturilor primite de la oficialităţi din domeniul sănătăţii, un numar din ce în ce mai mare de politicieni conservatori cred că impactul asupra economiei a devenit mult prea serios. „Nu putem lăsa remediul să devină o problemă mai mare decât problema în sine” - a scris pe Tweeter preşedintele Trump, adaugând că la sfârşitul a 15 zile de izolare, se va lua o decizie cu privire la calea de urmat.

Coronavirus este o gravă problemă de sănătate publică, dar şi una economică. În present, o mare parte a populaţiei Americii lucrează de acasă şi activitatea economică este blocată, în multe state. Aşa solicită medicii pentru a face faţă pandemiei.

Preşedintele Trump pare să îşi piardă răbdarea cu o strategie anti-coronavirus, care blochează economia.

În ciuda sfaturilor primite de la oficialităţi din domeniul sănătăţii, un numar din ce în ce mai mare de politicieni conservatori cred că impactul asupra economiei a devenit mult prea serios. „Nu putem lăsa remediul să devină o problemă mai mare decât problema în sine” - a scris pe Tweeter preşedintele Trump, adaugând că la sfârşitul a 15 zile de izolare, se va lua o decizie cu privire la calea de urmat. Dar doctorul, Anthony Fauci, directorul Intitutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase şi alţi experti din grupul de lucru de la Casa Alba îi spun preşedintelui că a renunţa la distanţarea socială prea devreme va compromite eforturile de a ţine virusul sub control, ar putea supra-aglomerarea spitalelor şi prăbuşirea sistemului sanitar.

În Statele Unite, peste 30 de mii de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus şi se anticipează că în urmatoarele zile numarul va creşte mult. Dar din ce în ce mai mulţi republicani din Congres vor ca America să se întoarca la lucru, notează europa liberă

Preşedintele Trump este îngrijorat că o creştere accentuată a şomajului şi o contracţie economică substanţială îi vor afecta şansele de a fi reales în noimebrie. În plus, situaţia de la bursă a fost până nu demult mândria sa, cursul tranzacţiilor a crescut substanţial dar de la debutul crizei coronavirus, s-a pierdut tot ceea ce se câştigase în cei trei ani de preşedinţie. Întrebata în legătură cu ceea ce Donald Trump pare să-şi dorească, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi a spus „Preşedintele nu-şi asumă nici o responsabilitate. Mulţumesc lui Dumnezeu că guvernatori de state iau iniţiativa şi că anumite persoane din administraţie spun adevarul în faţa puterii”.

Nu toţi republicanii cred că a reveni la o viaţă normal, în scurt timp, este o idee bună. Senatorul de Carolina de Sud, Lindsey Graham, un aliat al preşedintelui Trump a spus: „Am stat de vorba cu doctorul Fauci – el crede că dacă facem ceva ar trebui să înăsprim restricţiile şi să fim mai agresivi … Nu poţi avea o economie funcţională când ai spitale copleşite şi supra-aglomerate. Oamenii nu se vor duce la lucru în această situaţie”. Surse din administraţie spun că se ia în considerare revenirea la lucru, dar că opţiuni concrete nu i-au fost prezentate preşedintelui.

Anumiţi consilieri ai preşedintelui cred că dacă această situaţie durează între 7 si 10 saptamâni, nu mai rămâne mare lucru de salvat din economie.

Doctorul Fauci, principalul expert naţional în acest moment în privinţa combaterii pandemiei, spune că este nevoie de echilibru. „Dacă distrugi complet economia şi şubrezeşti infrastructura poţi cauza probleme de sănătate, consecinţe neanticipate, pentru cei care trebuie să ajungă undeva si nu pot. Trebuie să găseşti cea mai bună soluţie posibilă” - a mai spus Fauci.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite