Pandemia Covid-19. Statele Unite au devenit a şasea ţară ca număr de cazuri de infectare confirmate. Ce măsuri au luat autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Statele Unite s-a depăşit vineri pragul de 14.366 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Numărul de decese este de 217. Statele Unite au devenit astfel a şasea ţară ca număr de cazuri de infectare confirmate, după China, Italia, Iran, Spania şi Germania, urmate apoi de Franţa şi Coreea de Sud. Guvernatorul Californiei plasat în izolare întregul stat şi cei 40 de milioane de locuitori ai acestuia.

În Statele Unite s-a depăşit joi pragul de 14.366 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Numărul de decese este de 217. Statele Unite au devenit astfel a şasea ţară ca număr de cazuri de infectare confirmate, după China, Italia, Iran, Spania şi Germania, urmate apoi de Franţa şi Coreea de Sud. Guvernatorul Californiei Gavin Newsom a plasat în izolare întregul stat şi cei 40 de milioane de locuitori ai acestuia.

Autorităţile sanitare americane se aşteaptă ca numărul de cazuri confirmate să crească rapid în zilele următoare, pe măsură ce vor fi realizate un mare număr de teste.

La New York s-a deschis primul centru de testare de tip ''drive-through'' din oraş

Primul centru de testare pentru coronavirus de tip ''drive-through'' (testarea se face direct din maşina personală) din oraşul New York s-a deschis în districtul Staten Island, informează vineri DPA.

Testul presupune realizarea unui exudat nazal. Potrivit experţilor, procesul poate fi invaziv şi incomod, dar este totodată simplu şi rapid.

Persoanele cu risc crescut şi cele care prezintă simptome au prioritate pentru efectuarea testului.

"Este un test care se recoltează din nări şi durează două secunde", a explicat Muhammad Qureshi, de 44 de ani, care a venit să se testeze împreună cu soţia sa, Rubab Abid, de 38 de ani.

"Zona de testare este una cu acces limitat, dar nu este o problemă. Au spus că o să ne sune ca să ne anunţe rezultatele în două-trei zile. Ne simţim bine, dar lucrăm în retail, iar ea e diabetică, aşa că am vrut să ne testăm", a adăugat el.

Vehiculele stau la rând în parcarea South Beach Psychiatric Center, în apropiere de Staten Island University Hospital North, iar asistentele medicale verifică informaţiile medicale într-o zonă denumită ''zona roşie''.

"Lucrurile se desfăşoară regulamentar până acum. Toţi trebuie să ne aducem contribuţia", a precizat Basil Seggo, comisar în cadrul departamentului regional pentru conservarea mediului.

"Este interzisă coborârea ferestrelor înainte de realizarea exudatului, după care acestea sunt din nou închise. Avem reguli stricte de siguranţă, de securitate. Avem agenţi de securitate care patrulează zona, monitorizând orice urmă de încălcare a regulilor", a completat el.

Centrul este al treilea din statul New York, după unul în New Rochelle, comitatul Westchester, şi altul la Jones Beach, în Long Island. 

40 de milioane de persoane din California obligate să rămână în casă

Guvernatorul statului american California a semnat un decret prin care le impune celor 40 de milioane de locuitori să rămână la domiciliu ca măsură de precauţie în faţa pandemiei de coronavirus.

De asemenea, autorităţile de la Washington le-au cerut americanilor din afara graniţelor să se întoarcă acasă sau să rămână peste hotare pe termen nedefinitiv, după ce bilanţul deceselor în SUA a trecut de 200, scrie Reuters.

Decretul semnat joi, cu efect imediat, de guvernatorul Gavin Newsom marchează cea mai extinsă şi restrictivă măsură luată de la izbucnirea crizei sanitare generată de extinderea Covid 19, care este aşteptată să afecteze mai bine de jumătate din populaţia statului într-un termen de 8 săptămâni.

În timp ce autorităţile cresc în intensitate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului, autorităţile de la Washington ar putea anunţa închiderea frontierei sudice cu Mexicul de vineri. Măsura ar urma decizia precedentă de miercuri de închidere a frontierei cu Canada.

Răspândirea rapidă a virusului care a ucis peste 10.000 de persoane la nivel global a schimbat complet viaţa în Statele Unite. Şcolile s-au închis, precum şi multe companii, ceea ce a dus milioane de oameni care stau acasă.

Cu economia grav afectată şi o creştere a numărului de şomeri ca urmare a măsurilor restrictive, Statele Unite a prezentat un plan de 1 trilion de dolari pentru a ajuta economia să îşi revină.

Per total, 14.500 de cazuri de coronavirus au fost confirmate în Statele Unite, iar bilanţul deceselor a ajuns vineri la peste 200.

Republicanii din Senat au prezentat un plan de ajutorare de 1.000 de miliarde de dolari

Liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a prezentat joi o serie de măsuri de relansare a economiei în valoarea de circa 1.000 de miliarde de dolari pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în Statele Unite, scrie AFP.

Textul urmează să fie supus negocierilor cu democraţii din Senat, înainte de a fi stabilită data votului. Aceste măsuri vor trebui aprobate apoi de Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, după care vor fi trimise spre promulgare preşedintelui Donald Trump.

"Acest proiect include o serie de măsuri ambiţioase în patru priorităţi extrem de urgente", a declarat Mitch McConnell în sala de şedinţe, enumerându-le: "Un ajutor financiar direct pentru americani", "un sprijin rapid pentru întreprinderile mici şi angajaţii lor", "măsuri importante pentru stabilizarea economiei noastre şi protejarea locurilor de muncă", "un sprijin pentru personalul medical curajos şi pacienţii care combat coronavirusul pe linia de front".

Graniţele cu Mexic şi Canada s-ar putea închide

Închiderea temporară a frontierei dintre Canada şi Statele Unite pentru deplasările 'neesenţiale' ar urma să intre în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru a lupta împotriva propagării noului coronavirus, a indicat joi premierul canadian Justin Trudeau, transmite AFP.

„Suntem în curs de a finaliza detaliile cu americanii, dar ne aşteptam ca măsurile să intre în vigoare probabil în noaptea de vineri spre sâmbătă, deci într-o zi şi jumătate“, a spus Trudeau, într-o declaraţie din faţa reşedinţei sale din Ottawa.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri pe Twiter închiderea temporară a frontierei, „pe baza unui acord reciproc“.

„Schimburile comerciale nu vor fi afectate“, a adăugat el. Ulterior, a precizat într-o conferinţă la Casa Albă ca speră că graniţa va putea fi redeschisă după 30 de zile.

Peste 400.000 de persoane trec zilnic, într-un sens sau altul, graniţa americano-canadiană, cea mai lungă din lume, cu aproape 8.900 km.

Justin Trudeau a confirmat că a discutat cu responsabilii companiilor Air Canada şi WestJet pentru repatrierea numărului 'enorm' de canadieni rămaşi blocaţi în străinătate.

SUA şi Mexicul preconizează să-şi închidă frontiera comună pentru călătoriile neesenţiale, în încercarea de a frâna propagarea noului coronavirus, a anunţat joi seara Departamentul de Stat american, informează vineri AFP.

Măsuri similare ar urma să intre în vigoare sâmbătă la frontiera de nord a SUA, cu Canada.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard au discutat asupra unui "plan de limitare a călătoriilor neesenţiale pe la frontiera noastră comună, ca răspuns la pandemia COVID-19", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus.

Miniştrii de externe ai celor două ţări "au vorbit despre importanţa creării unei strategii nord-americane uniforme pentru a reduce riscurile în materie de sănătate publică pentru comunităţile noastre şi a răspunde împreună într-un mod mai eficient la provocările crescânde", a adăugat ea.

Într-un tweet, Pompeo a anunţat că a conlucrat cu omologul său mexican "asupra limitării călătoriilor", pentru ai proteja pe concetăţenii celor două ţări de COVID-19. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite