Pandemia Covid-19. O nouă zi neagră în SUA: 2.228 de decese. Numărul morţilor a depăşit 25.000, iar al îmbolnăvirilor a ajuns la 2 milioane la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două zile de declin, Statele Unite au înregistrat marţi un bilanţ record de 2.228 de decese ca urmarea îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai mare număr zilnic de morţi la nivel mondial, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, informează miercuri AFP.

Luni şi marţi, bilanţul deceselor a fost de aproximativ 1.500. Recordul anterior pentru numărul zilnic de decese (2.108) a fost înregistrat vineri.

Numărul total de decese de la declanşarea epidemiei noului coronavirus în SUA a atins 25.757.

SUA au devenit la sfârşitul săptămânii trecute cea mai îndoliată ţară din lume, depăşind Italia (peste 21.000 de morţi), Spania (peste 18.000 de morţi) şi Franţa (peste 15.700 de morţi), state care însă au o populaţie mult mai mică comparativ cu cea a SUA.

De asemenea, de la sfârşitul lunii martie în SUA se înregistrează cel mai mare număr de cazuri declarate oficial, bilanţ care luni a depăşit pragul de 600.000 de cazuri. Au fost realizate un număr de aproximativ 3 milioane de teste.

Numărul de decese zilnice cauzate de noul coronavirus în statul american New York a început să crească, dar guvernatorul Andrew Cuomo a indicat că a fost confirmată o încetinire a pandemiei în regiune, relatează AFP.

În statul New York s-au înregistrat 778 de noi decese în ultimele 24 de ore, faţă de 671 anterior, ceea ce a adus bilanţul victimelor la 10.834 de la apariţia virusului în regiune.

Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo a subliniat că numărul de internări este din nou în scădere, deşi aproximativ 1.600 de persoane infectate cu noul coronavirus sunt încă spitalizate în ultimele 24 de ore.

Andrew Cuomo a creat luni un grup de lucru cu omologii săi din alte cinci state din nord-estul Statelor Unite pentru a elabora un plan comun pentru ridicarea treptată a măsurilor de izolare.

Această iniţiativă a părut să-l irite pe preşedintele american Donald Trump, care a declarat luni că este singurul care are autoritatea de a decide asupra reluării în ţară a activităţilor neesenţiale. 

Americanii ar vrea ca Biden să gestioneze epidemia de coronavirus şi Trump economia 

umărul americanilor care aprobă prestaţia preşedintelui Donald Trump a crescut cu 5 puncte procentuale în ultima săptămână, dar alegătorii înregistraţi continuă să-l prefere, cu o marjă restrânsă, pe democratul Joe Biden, relevă un sondaj Reuters/Ipsos făcut public marţi.

Sondajul, realizat luni şi marţi, a arătat de asemenea că americanii sunt mai atenţi la ce spun candidaţii despre epidemia cu noul coronavirus decât la viziunea lor despre economie, sănătate sau imigraţie, precum şi că Biden este considerat mai potrivit pentru a gestiona ţara în această criză.

Per total, 45% dintre adulţii din Statele Unite spun că aprobă prestaţia de preşedinte a lui Trump şi 48% afirmă că aprobă modul în care a răspuns la criza coronavirusului, ceea ce indică o creştere de 5, respectiv 6 puncte procentuale faţă de un sondaj similar realizat săptămâna trecută. Totuşi, estimările privind cota de aprobare a lui Trump au variat în ultimele săptămâni şi nu este deocamdată clar dacă opinia publică tinde să se ralieze într-adevăr în jurul liderului de la Casa Albă, notează Reuters.

Pe de altă parte, 45% dintre alegătorii înregistraţi au declarat că îl vor susţine pe Biden la alegerile din 3 noiembrie, iar 40% au afirmat că vor vota cu Trump. Biden şi-a menţinut un mic avantaj în intenţiile de vot ale alegătorilor înregistraţi în ultimele patru săptămâni.

Întrebaţi ce consideră cel mai important la luarea deciziei cu cine să voteze la alegerile prezidenţiale, 32% dintre americani au declarat că este vorba de planul respectivului candidat în ce priveşte relansarea după coronavirus. În număr mai mic, respondenţii au indicat ca fiind cele mai importante opiniile candidaţilor despre economie (21%), sistemul de sănătate (13%) sau imigraţie (5%).

În acelaşi timp, 52% dintre americani au apreciat că Biden este mai potrivit pentru a gestiona epidemia cu noul coronavirus, pe Trump preferându-l în acest sens 48% dintre americani, şi tot Biden este preferat pentru gestionarea sistemului de sănătate al SUA (57% faţă de 43% pentru Trump).

Totuşi, întrebaţi cine ar fi mai bun la frâiele economiei SUA, 53% l-au preferat pe Trump şi 47% pe Biden.

Sondajul a fost realizat online în engleză, în SUA, pe un eşantion de 1111 americani adulţi, inclusiv 937 care s-au identificat ca alegători înregistraţi, şi a avut un "interval de credibilitate" de plus/minus 4 puncte procentuale. 

Omenirea a depăşit pragul de 2 milioane de cazuri de coronavirus

Numărul cazurilor de coronavirus a depăşit miercuri dimineaţă pragul de două milioane la nivel global, potrivit datelor Worldometer.com. Aproape un sfert dintre aceştia s-au vindecat, în vreme ce peste 125.000 au murit.

Peste 600.000 de cazuri de coronavirus sunt doar în Statele Unite, aproape o treime din total. SUA a trecut pe primul loc şi la numărul de decese, peste 26.000, depăşind Italia, care a înregistat 21.000.

Spania, Italia, Franţa, Germania, Marea Britanie urmează în clasamentul cazurilor de coronavirus, urmate de China, unde situaţia raportărilor este staţionară, la nivelul de 82.000 de cazuri.

Italia, Spania, Franţa şi Marea Britanie apar şi în topul deceselor provocate de Covid-19, urmate de Iran şi Belgia.

În baza de date Worldometer, România este înregistrată cu aproape 6.900 de cazuri şi 350 de decese.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite