Pandemia Covid-19. Cine a adus virusul în New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul coronavirus a ajuns în New York din Europa, în februarie
Noul coronavirus a ajuns în New York din Europa, în februarie

Noul coronavirus a început să se răspândească la New York în luna februarie, înainte de începerea testelor de depistare în masă, iar tulpina pare să fi venit din Europa, a anunţat o echipă de geneticieni, transmite AFP.

Reconstituirea lanţului de transmitere a virusului responsabil de pandemia de COVID-19 ar fi utilă pentru conturarea răspunsului autorităţilor la viitoare epidemii, spun cercetătorii.

„Este interesant că, în acest stadiu, majoritatea (cazurilor) par să fi venit din Europa, ceea ce se explică, fără îndoială, prin faptul că noi am suspendat zborurile dinspre China“, a declarat pentru AFP Adriana Heguy, genetician la Universitate New York şi responsabilă a studiului.

Oamenii de ştiinţă au realizat secvenţierea virusurilor din 75 de eşantioane prelevate din cavităţile nazale ale pacienţilor din trei spitale newyorkeze.

Toate virusurile suferă mutaţii permanente prin replicare, iar fiecare ciclu provoacă mici erori, care le permit cercetătorilor să reconstituie un fel de 'arbore genealogic' pentru a stabili itinerariul virusului.

Primul pacient analizat nu călătorise în străinătate, prin urmare a fost contaminat în comunitate.

„Observând modificările specifice din virusul său, am putut spune, cu o mare probabilitate, că venea din Anglia“, a declarat cercetătoarea.

Interesul acestor cercetări genetice este şi de ordin clinic, în ideea ca medicii pot ajunge să observe că anumite tulpini provoacă forme mai severe ale bolii COVID-19, care necesită tratamente diferite.

Echipa newyorkeză îşi propune să continue programul de secvenţiere şi să ajungă la 200 eşantioane pe săptămână, pentru a realiza o bibliotecă cu mii de de genomuri. Multe alte centre de cercetare din lume procedează la analize similare şi introduc datele în baze comune. 

Eforturile de limitare a răspândirii coronavirusului în SUA, printre care distanţarea socială, dau semne că produc efectul dorit, a indicat directorul Institutului naţional pentru boli alergice şi infecţioase, Anthony Fauci, transmite dpa, preluată de agerpres.ro

„Începem să vedem unele licăriri de speranţă“ a spus Fauci într-un interviu la Fox News, avertizând însă că numărul deceselor va continua să crească, dat fiind că cifrele sunt în urma ratei de contagiune.

Fauci a prevenit de asemenea că este încă prea devreme pentru ridicarea restricţiilor: „Avem nevoie să continuăm cu strategia de limitare a răspândirii, pentru că nu există nicio îndoială că are un impact pozitiv. Nu este momentul acum să dăm înapoi, câtuşi de puţin, este momentul să intensificăm“, a subliniat el.

Fauci a mai spus că New York, epicentrul actual al epidemiei în SUA, începe să înregistreze o atenuare a gravităţii cazurilor.

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a reluat ulterior ideea, anunţând o „aplatizare“ a curbei epidemiei, cu o descreştere a ratei spitalizărilor, şi cerându-le newyorkezilor să respecte în continuare măsurile de distanţare socială.

Cuomo a deplâns totuşi vestea „îngrozitoare“ despre cele 779 de noi decese în New York, care aduc totalul de până acum la aproape 6.300, ce depăşeşte cu mult bilanţul tragic de circa 2.800 de victime al atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Vicepreşedintele american Mike Pence a afirmat, la rândul său, că eforturile de limitare a răspândirii pot avea un impact pozitiv, dar a atenţionat că Philadelphia, oraş situat în statul Pennsylvania, învecinat cu New York, este pe cale să devină un posibil focar.

Epidemia se extinde şi în oraşele Detroit din Michigan şi New Orleans din Louisiana.

SUA au confirmat peste 429.000 de cazuri de coronavirus şi peste 14.690 de decese, conform numărătorii de referinţă realizate de Universitatea Johns Hopkins.

Într-un interviu la CNBC, secretarul american al trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat că se aşteaptă ca la New York, capitala financiară a SUA, să „dureze un pic mai mult“ decât în alte locuri până la redeschiderea economiei.

Totodată, s-a anunţat că teatrele de pe Broadway, ce urmau să se redeschidă la mijlocul lui aprilie, vor rămâne închise cel puţin până la 7 iunie.

Preşedintele Donald Trump face presiuni tot mai mari pentru redeschiderea economiei cât mai rapid posibil, iar oficiali examinează posibilitatea relaxării unor restricţii luna viitoare în unele zone. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite