Obama întinde mâna Phenianului

Obama întinde mâna Phenianului

Din Coreea de Sud, preşedintele american a promis Coreei de Nord un sprijin economic masiv dacă renunţă la programul nuclear. În ultima zi a turneului întreprins în Asia, liderul de la Casa Albă a purtat discuţii cu omologul său sud-coreean, Lee Myung-bak, în special asupra dosarului nuclear nord-corean.

VIDEO Artileria feminină a republicanilor

VIDEO Artileria feminină  a republicanilor

După Sarah Palin, Michele Bachmann este noua stea a politicii americane, considerată de radicalii de dreapta o posibilă viitoare candidată la preşedinţie în 2012. Bachmann şi Palin, acompaniate de voci feminine din rândul comentatorilor de dreapta, dau o faţă atractivă curentului conservator radical.

VIDEO Misiunea lui Obama în China

VIDEO Misiunea lui Obama în China

Preşedintele american va pendula între recunoaşterea meritelor unui partener global şi respectarea unor drepturi fundamentale de către Beijing. Liderul de la Casa Albă se află zilele acestea în China, punctul central al turneului său asiatic. 

Ieri seară, de-abia ajuns pe aeroportul de la Orly pentru a participa la festivităţile ce marchează 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, preşedintele Trump a surprins cu o acţiune mai puţin obişnuită în politica externă: a criticat dur gazda franceză printr-un tweet în care vorbeşte despre iniţiativa lui Macron privind constituirea unei armate europene.

luna trecuta · comentarii (56)

Ambasadorul american la Moscova, 1986-1991, Jack F. Matlock Jr., cel care a participat la cele două summituri de a Reykjavik şi de la Malta scria în memoriile sale: „După reuniunea de la Reykjavik, la Malta, s-au obţinut mai multe rezultate pozitive decât în oricare alt summit SUA-URSS, deşi nu au fost semnate documente“.

acum 6 zile · comentarii (14)

Recentul eveniment sângeros de la Thousand Oaks, Ventura County, California a readus în atenţia comunităţii mondiale problema dureroasă cu care se confruntă ştiinţa medicală (în special în ultimele două decenii, imediat după Războiul din Golf, continuată cu oroarea nesfârşită din Afganistan, dar începută mai demult, odată cu războiul din Vietnam): sindromul de stres post-traumatic (PTSD).

luna trecuta · comentarii (23)

Ieri au avut loc alegerile de la mijloc de mandat ȋn SUA, alegeri de mare interes în vederea construirii unei opoziţii faţă de Trump şi de politicile pe care preşedintele american le promovează, dar şi pentru desenarea strategiilor electorale ale alegerilor prezidenţiale de peste doi ani.

luna trecuta · comentarii (6)

Preşedintele Trump a decis retragerea ţării sale din încă un acord internaţional de importanţă strategică, un semnal ce va avea un impact teribil deoarece, cu siguranţă, urmează dezechilibrarea imediată a formulei de echilibru şi supraveghere reciprocă a arsenalelor SUA şi Rusiei.

acum 2 luni · comentarii (81)

Nu Uf, ce uşurare pentru omenire! Nu, nu s-a denuclearizat Coreea, nu s-au democratizat China sau Iranul, şi nici măcar n-a murit Putin! Dna. Ford însă, a zis “da”, după zile nesfârşite de eschivări virginale şi fandări avocăţeşti, presărate (îmi imaginez) cu mici leşinuri şi multe săruri pe la nas, de acolo, din ascunzătoarea unde n-o pot dibui bestiile republicane.

acum 3 luni · comentarii (5)

Pentru Klaus Iohannis, din 2014 încoace, orice mesaj venit din Statele Unite era bona diagnosis, bona curatio. Nu doar specific domniei sale, mirajul unei fotografii cu preşedintele Americii, oricare ar fi acela, a fost un ţel pentru cei mai mulţi politicieni români. Dacă în iulie, Trump a anulat întâlnirea cu Preşedintele României, mai nou, apropiaţi ai liderului american transmit mesaje importante, dar îngrijorătoare pentru Iohannis.

acum 4 luni · comentarii (4)

Lucrurile încep să devină foarte serioase, pe măsură ce temerile privind existenţa viitoare a instituţiilor fundamentale ale spaţiului euro-atlantic sunt alimentate nu doar de presupuneri, ci de fapte concrete, toate în linia care duce, cu voia deplină a lui Trump, înspre gara unde Putin aşteaptă, liniştit şi zâmbitor, trenul victoriei sale împotriva Occidentului necreştin-ortodox, duşmănos şi agresiv.

acum 5 luni · comentarii (28)