SUA, a şaptea noapte de proteste. Poliţiştii au tras cu gloanţe de cauciuc pentru ca Trump să ajungă la Biserica Preşedinţilor, unde s-a pozat cu Biblia în mână FOTO VIDEO

SUA, a şaptea noapte de proteste. Poliţiştii au tras cu gloanţe de cauciuc pentru ca Trump să ajungă la Biserica Preşedinţilor, unde s-a pozat cu Biblia în mână FOTO VIDEO

În SUA a fost a şaptea noapte de proteste violente şi distrugeri după moartea unui afro-american. Asta nu l-a împiedicat de preşedintele Trump să mergă la Biserica Preşedintilor.  Poliţiştii au fost nevoiţi să tragă în demonstranţi cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, pentru a-i permite liderului de la Casa Albă să meargă la Biserica Preşedinţilor, unde s-a oprit pentru a face poze cu Biblia în mână.

Peste 50 de agenţi ai serviciilor secrete naţionale au fost răniţi după încleştările de la Casa Albă. Un alt poliţist, surprins imobilizând un protestar cu piciorul

Peste 50 de agenţi ai serviciilor secrete naţionale au fost răniţi după încleştările de la Casa Albă. Un alt poliţist, surprins imobilizând un protestar cu piciorul

Peste 50 de agenţi ai serviciilor secrete naţionale au fost răniţi în urma violenţelor din apropierea Casei Albe care au determinat adăpostirea preşedintelui american într-un buncăr. Protestele au continuat în cel puţin 140 de oraşe din America pentru a şasea zi în urma morţii lui George Floyd ţinut aproape 9 minute imobilizat de un agent de poliţie alb.

O personalitate puternică generează mulţi adversari ai conduitei sale, ce îi râvnesc fotoliul, atenţia acordată de opinia publică şi forţa legală de a decide pentru o naţiune. Dacă ne lăsăm păcăliţi de atacurile mediatice furibunde, de peste Ocean, zilele actualului nr. 1 la Casa Albă par a fi numărate, unii deja aplaudând înlocuirea lui Trump - ce va împlini, pe 14 iunie, 74 de ani -, cu Biden, care va aniversa, pe 20 noiembrie, 78 de ani.

acum 9 ore · comentarii (16)

America e în flăcări. La propriu. Zeci de oraşe sunt teatrul manifestaţiilor civice de protest ca urmare a morţii lui George Floyd, cetăţean de culoare, proteste care au degenerat în violenţe de stradă, ulterior în atacuri şi distrugeri ale proprietăţii particulare şi furturi din magazine.

acum 2 zile · comentarii (80)

Ceea ce se întâmplă acum peste Ocean confirmă proverbul american: "Omul înţelept ştie cât de puţin cunoaşte de fapt." Imaginile contradictorii - cu manifestanţi paşnici sau violenţi, cu forţe de ordine lucide sau cu nervii la pământ -, declaraţiile împăciuitoare ale unor lideri politici sau cele ferme ale unor responsabili de stabilitatea internă a SUA arată situaţia de criză excepţională care impune măsuri excepţionale.

acum 2 zile · comentarii (13)

Insurecţie, situaţie insurecţională în SUA? Nu sunt cuvinte prea mari? Cum să vorbeşti despre situaţie insurecţională în SUA? Uite că se poate, căci din această cauză, legal, Trump vorbeşte despre trimiterea unor efective masive ale Gărzii Naţionale şi ale armatei.

acum 3 zile · comentarii (24)

De ce nu ar face aşa, căci Ordinul Executiv semnat ieri un decret care limitează foarte serios protecţia juridică de care beneficiază în SUA reţelele sociale, oferind posibilitatea executivului de a schimba prevederile foarte cunoscutei Secţiuni 230 din „Communications Decency Act“ din 1996, cea pe baza căreia funcţionează reţelele numerice şi care a servit drept exemplu multor legi similare din întreaga lume.

acum 7 zile · comentarii (60)

Peste Ocean, pe micul ecran, de mai multe ore curg imaginile video şi schimburile de opinii cu experţi în relaţia bilaterală dificilă dintre SUA şi China oficial comunistă, neoficial dornică de a capitaliza tot ceea ce îi va putea permite depăşirea, în timp, a superputerii Statelor Unite. Prezicerile unora sunt sumbre, în condiţiile în care libertăţile din Hong Kong vor dispărea.

acum 13 zile · comentarii (14)

La fel ca în cazul altor puncte de inflexiune istorică, trei factori vor contura viitorul ordinii globale: schimbările în forţa militară şi economică a marilor puteri, modul în care aceste schimbări sunt percepute în întreaga lume şi ce strategii vor desfăşura marile puteri. Pe baza acestor factori, China, Rusia şi Statele Unite au motive să se îngrijoreze de influenţa lor globală în lumea post-pandemică.

acum 21 zile · comentarii (4)

Criza generată de pandemia de coronavirus e pe cale să ruineze şansele preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a fi reales la viitoarele alegeri din noiembrie. Gestiunea defectuoasă a pandemiei a fost considerată de americani una crucială pentru modul său în ceea ce priveşte gestiunea afacerilor publice, în timp ce criza economică ce însoţeşte actualele măsuri a eliminat cel mai important argument al său în alegeri.

acum 24 zile · comentarii (93)

CBP, în traducere “Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor din SUA”, a anunţat public că persoanele aflate pe teritoriul Statelor Unite prin programul Visa Waiver îşi pot prelungi şederea cu până la 30 zile, dacă se află în imposibilitatea de a pleca din cauza pandemiei COVID-19.

luna trecuta · comentarii (0)

Preşedintele SUA şi preşedintele Federaţiei Ruse au reamintit Planetei Albastre, printr-o declaraţie comună, faptul că pe 25.04.1945, Divizia 69 Infanterie din Armata I a SUA şi Divizia 69 Gardă din Armata 5 a URSS au intrat în contact la Torgau, pe râul Elba. După 75 de ani, ambele superputeri nucleare au parte de un nou inamic comun - coronavirusul.

luna trecuta · comentarii (11)

Pe 30 aprilie, aceşti domni, purtând aceste nevinovate ţinute lejere de vacanţă, au intrat nestingheriţi, alături de mulţi colegi de-ai lor, în sediul care adăposteşte birourile guvernatorului Statelui Michigan, pentru a marca protestul lor susţinut de o manifestaţie cu personaje la fel de interesante, împotriva măsurilor de carantinare a populaţiei în cadrul eforturilor de stopare a progresiei pandemiei pe întreg teritoriu SUA.

luna trecuta · comentarii (93)

Preşedintele Trump a semnat ieri, 22 aprilie 2020, ordinul prezidenţial prin care suspendă temporar emigrarea în Statele Unite a anumitor categorii de persoane.  Această măsură a fost luată pentru a proteja locurile de muncă ale populaţiei aflate acum în Statele Unite, grav afectate de pandemia Covid-19.

luna trecuta · comentarii (1)

În mod paradoxal, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică a avut forţa de a reacţiona gradual, cu un potenţial vizibil, la extinderea pandemiei, Uniunea Europeană a rămas iniţial blocată de atitudinile mai degrabă aristocratice ale Germaniei, Olandei, Austriei şi ale unor state nordice, fiind ulterior marcată de scuzele Ursulei Gertrud von der Leyen şi de ieşirea din adormire a celei considerată Mutter von Deutschland, încă puternica Angela Merkel.

luna trecuta · comentarii (5)