Oregon: cazul băieţelului bolnav de autism pe care părinţii îl tratează cu marijuana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie din Oregon, SUA, a apelat la folosirea marijuanei în scop medicinal, pentru a controla furia severă care îl chinuia pe fiul bolnav de autism.

„Era ceva de nedescris, înfricoşător. Dar când nu ai nicio alternativă, poţi să refuzi un astfel de tratament?”, se întreabă Jeremy Echols, tatăl lui Alex, un băieţel de 11 ani, bolnav de autism, al cărui comportament devenise autodistructiv.

„Alex nu poate comunica prin cuvinte iar asta a generat comportamentul lui, frustrant, atât pentru el cât şi pentru cei care îl îngrijesc”, afirmă Colin Roberts, medic pediatru neurolog din Portland, potrivit site-ului „kptv.com”

În ziua în care Alex s-a născut, părinţii nu s-ar fi aşteptat ca fiul lor sa sufere autism.

„Nu am ştiut că are autism, cred că prima dată când l-am observat rănindu-se de unul singur, a fost pe la vârsta de trei ani.”

Părinţii şi-au mai amintit şi că, pe la de cinci ani, fiul lor avea deja porniri tot mai violente, ei ajungând chiar să înregistreze episoadele de furie, pentru a putea demonstra medicilor că rănile copilului erau provocate de el însuşi. I-au cumpărat o cască de protecţie, pentru că Alex se rănea singur şi se zgâria pe frunte, până când începea să sângereze.

La început, familia a încercat să îl ajute cu medicamente special concepute pentru a controla stările violente, dar fără prea mult succes. Pentru că pornirile violente ale copilului deveniseră ceva normal, familia Echols a decis să îl interneze într-un centru, deşi această mişcare a fost una foarte tristă, pentru ambii părinţi:

„Ne-am simţit de parcă l-am fi părăsit, ca şi cum l-am fi dat în grija altcuiva şi nu ar mai fi făcut parte din familie. A fost un moment dur pentru noi.”

Spre sfârşitul anului 2009, cei doi soţi au urmărit un reportaj TV despre o mamă care folosea marijuana pentru a-şi trata fiul cu autism. Câteva luni mai târziu, Alex a început să urmeze şi el un tratament cu marijuana, în prăjituri.

Alex este, în prezent, unul dintre cei 58 de minori din Oregon care beneficiază de tratament cu marijuana medicinală. Chiar dacă, în mod normal, autismul nu s-ar încadra într-un program de felul acesta, pentru că nu se compară cu durerile insuportabile date de cancer, în cazul lui Alex, lucrurile au stat diferit, tocmai din cauza agresivităţii sale.

După câteva luni de tratament, familia micuţului a sesizat o schimbare în bine, destul de puternică.

„A trecut de la a ţipa şi de la a-şi răni faţa, la a se juca, folosindu-şi mâinile, cu maşinuţe şi cu alte obiecte, un lucru pe care credeam că nu îl vom vedea niciodată.”

Centrul în care locuieşte Alex nu permite folosirea marijuanei medicinale. Din acest motiv, de câte trei ori pe săptămână, părinţii îi administrează chiar ei marijuana fiului lor, sub forma unui lichid, pe cale orală.

Nici neurologul băiatului nu ştia despre această practică, până ce părinţii nu l-au informat, însă medicul declară că înţelege alegerea părinţilor şi că este complet de acord cu ea, deoarece ştie că aceştia doresc doar să îşi ajute, pe cât posibil, copilul.

„Părinţii lui Alex sunt nişte oameni minunaţi. Sunt alături de ei, fiindcă ne dorim cu toţii să îl ajutăm pe băiat.”

Totuşi, Academia Americană de Pediatrie a eliberat un document care se opune folosirii marijuanei medicinale, la copii, pentru că aceasta ar fi toxică, în dezvoltarea creierului unui copil şi ae avea efecte necunoscute, pe termen lung, însă părinţii au o perspectivă diferită:

„Pentru noi, efectele necunoscute pe termen lung sunt de preferat, în comparaţie cu un comportament care ar putea să îl ucidă”, spune familia Echols. Părinţii au mai declarat şi că, pe de altă parte, nu susţin neapărat folosirea marijuanei ca tratament pentru toţi copiii cu autism, însă cazul fiului lor este unul special.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite