Oraşe americane vs. fracturarea hidraulică: scor 4-3 la referendumuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest la Mangalia pentru oprirea exploatării Chevron - gaze de şist FOTO Ediţia de Sud
Protest la Mangalia pentru oprirea exploatării Chevron - gaze de şist FOTO Ediţia de Sud

Acum câteva ore s-au încheiat în SUA o serie de alegeri la nivel local şi de stat. În şapte localităţi din Ohio şi Colorado, pe buletinul de vot a fost introdusă şi o întrebare în legătură cu necesitatea reglementării sau chiar interzicerii extragerii gazelor de şist prin metoda fracturări hidraulice (“fracking”).

Alegătorii din Fort Collins, cea de-a patra localitate ca mărime din statul Colorado, au decis să impună un moratorium de cinci ani pe operaţiunile de fracking de pe toate domeniile aflate în proprietatea primăriei. Ziarul The Coloradoan scrie în această dimineaţă că moratoriumul a fost aprobat fără probleme, deşi Asociaţia pentru Petrol şi Gaze Naturale din Colorado a băgat de 39 de ori mai mulţi bani în campania electorală decât grupurile de cetăţeni care se opun fracturării hidraulice. Conform unui fost primar al oraşului citat de către publicaţie, e posibil însă ca avocaţii companiilor extractoare de gaze naturale să dea autorităţile din Fort Collins în judecată din cauza acestui moratorium, aşa cum au făcut şi într-un alt oraş din Colorado, Longmont, în decembrie 2012.

În Boulder, Colorado, alegătorii au decis prelungirea cu încă cinci ani a unui moratorium similar celui din Fort Collins, iar localitatea Lafayette a hotărât să interzică pe teritoriul său orice operaţiune nouă de extracţie a petrolului şi a gazelor naturale. Rezultatele referendumului pe tema fracking-ului organizat în oraşul Broomfield au fost pe muchie de cuţit până în ultima clipă, apărătorii fracturării hidraulice având până la urmă câştig de cauză.

Votanţii din Youngstown, Ohio, au hotărât pentru a doua oară în acelaşi an să permită operaţiunile de fracking pe domeniile din proprietatea oraşului. Şi cetăţenii din Bowling Green s-au pronunţat în favoarea fracking-ului într-o proporţie covărşitoare. Doar în Oberlin, cel de-al treilea oraş din Ohio în care chestiunea fracturării hidraulice s-a aflat pe buletinul de vot, par să fi câştigat activiştii anti-fracking. Dacă acest rezultat se confirmă, oraşul se poate aştepta la un conflict de natură legală cu Departamentul pentru Resurse Naturale din Ohio pe teme de jurisdicţie. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite