„Oracolul din Omaha” pariază că Hillary Clinton va deveni preşedintele SUA în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul american Warren Buffett, supranumit „Oracolul din Omaha” pentru flerul de care a dat dovadă în afaceri, a anunţat marţi că fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, va câştiga alegerile prezidenţiale din 2016, devenind prima femeie care ocupă această funcţie.

Zvonurile cu privire la o posibilă candidatură a fostei prime doamne pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii se înteţesc. Deşi aceasta nu a făcut un anunţ oficial, analiştii spun că, cel mai probabil, va candida, având în vedere că toate acţiunile ei publice din ultimul an se încadrează perfect în activitatea de manual a candidatului. Hillary a lansat încă o carte de memorii, plecând apoi într-un lung turneu în toată ţară pentru a-şi promova cartea. 

„Hillary va candida”, crede Warren Buffett. „Ea îşi va anunţa candidatura cât mai târziu posibil”, crede el. Iar „Hillary va câştiga, da”, a adăugat miliardarul filantrop, la o conferinţă organizată de revista de business „Fortune”, care a avut loc în California. 

Aş paria bani pe acest lucru, ceea ce nu fac de obicei”, a mai spus miliardarul râzând.

Warren Buffett, fondatorul şi CEO al holdingului fondului de investiţii Berkshire Hathaway, este un susţinător declarat al preşedintelui democrat Barack Obama. Recent, liderul de la Casa Albă a îndemnat Congresul să adopte „regula Buffett” de taxare cu cel puţin 30% a veniturilor anuale mai mari de un milion de dolari, după ce Buffett a vorbit în nenumărate rânduri despre nevoia de a supraimpozita persoanele cu venituri ridicate în SUA. 

În momentul de faţă, candidatura fostei prime doamne este principalul subiect cu privire la prezidenţiale. Hillary Clinton, care împlineşte 67 de ani la sfârşitul acestei luni, este considerată ca având cele mai mari şanse pentru a câştiga mandat din partea democraţilor pentru a candida în 2016. Singurul punct care ar putea s-o descalifice este rolul pe care l-a jucat în operaţiunile militare ale SUA, în special avizarea războiului din Irak. Cel mai controversat episod care planează asupra ei este, însă, atacul din 11 septembrie 2012 asupra ambasadei SUA din Benghazi, unde au fost ucişi patru cetăţeni americani – printre care şi ambasadorul american. 

Hillary a fost acuzată că a ignorat informaţii care ar fi putut preveni atacul, dar şi că a contribuit la deja notoria tentativă de muşamalizare a atacului de echipa de la Casa Albă. 

În 2003, atunci când şi-a lansat primul volum de memorii, „Trăind Istoria”, Hillary Clinton era senator american, iar imaginea cea mai asociată cu ea era cea a soţiei fidele care a decis să rămână alături de soţul ei, Bill, pe parcursul celui mai mediatizat scandal sexual din istorie. Acum, Hillary Clinton a lansat „Alegeri Dificile”, iar primul lucru care se spune despre ea se leagă de alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite, care vor avea loc în 2016. Fostul secretar de stat a reuşit să facă trecerea de la soţie la politician în mentalul colectiv, acolo unde contează cel mai mult, iar acum dezbaterea privind candidatura ei eclipsează orice scandal în care a fost implicat numele ei. 

Pe lângă poveştile inedite cu şi despre lideri mondiali precum Nicolas Sarkozy şi Vladimir Putin, Hillary Clinton vorbeşte în noua carte despre mandatul său ca secretar de stat, cu accent pe relaţiile dintre Washington şi Moscova, atât de des invocate în contextul conflictului ucrainean. Într-o mişcare controversată, Hillary recunoaşte că regretă faptul că a autorizat războiul din Irak, numind decizia una „greşită”. Pasul este însă exact cel aşteptat de la un posibil candidat la preşedinţia SUA, în contextul nemulţumirii în creştere în interiorul societăţii americane faţă de războaiele americanilor. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite