Opt veritabili spioni americani care au primit pedepse mai mici decât Manning, pentru infracţiuni similare

Opt veritabili spioni americani care au primit pedepse mai mici decât Manning, pentru infracţiuni similare

Bradley Manning, fost soldat în Armata americană, a primit o condamnare de 35 de ani

Bradley Manning a primit o condamnare de 35 de ani în închisoare miercuri, pentru facilitarea scurgerii de informaţii clasificate către site-ul Wikileaks în 2010. Este pedeapsa sa mult prea dură? Ar fi trebuit ca Manning să nu ajungă niciodată la închisoare?

Iată 8 exemple de informatori celebrii, care au primit pedepse mult mai mici decât Manning, deşi au comis crime mult mai grave, conform unui top realizat de Huffington Post.

 

William Colton Millay, 16 ani pentru vânzarea secretelor de stat unui agent rus

Millay a pledat vinovat, în primăvara acestui an, la acuzaţiile de spionaj, după ce a vândut secrete unui agent FBI sub acoperire, pe care el îl credea a fi agent rus. Poliţistul din Armata americană risca, iniţial, o condamnare pe viaţă, fără dreptul de a fi vreodată eliberat condiţionat.

 

David Henry Barnett, 18 ani pentru vânzarea de documente clasificate către oficiali sovietici

În anii 70, Barnett, un fost agent CIA, a dezvăluit sovieticilor peste identitatea a peste 30 de agenţi CIA şi a vândut KGB-ului informaţii clasificate, în schimbul banilor. Ca parte din parteneriatul lui cu sovieticii, Barnett a încercat, fără succes, să obţină o poziţie în Congresul american. S-a întors la CIA, dar a fost, ulterior, descoperit drept spion al sovieticilor. Barnett a pledat vinovat la acuzaţia de spionaj în 1980 şi a stat 10 ani în închisoare, până a fost achitat în 1990.

 

Harold James Nicholson, 23 de ani pentru dezvăluirea de informaţii top-secrete către Rusia

Nicholson este oficialul CIA cu gradul cel mai înalt condamnat vreodată pentru spionaj în favoarea unei puteri străine, fiind suprins în 1996 pe aeroportul din Washington cu mai multe role de film, pe care erau imprimate documente top-secrete. A fost condamnat pentru spionaj şi acuzat că a copiat timp de doi ani şi jumătate, toate documentele secrete pe care le-a putut afla, din computerele Agenţiei, pentru a le oferi Rusiei. A pledat vinovat şi a fost condamnat, câţiva ani mai târziu, şi pentru trădare.

 

 

Ana Belen Montes, 25 de ani pentru transmiterea de informaţii clasificate guvernului cubanez

Timp de 17 ani, Montes, un analist pentru Agenţia de Apărare şi Informaţii, a desfăşurat o operaţiune de spionaj pentru Cuba. A fost prinsă în 2001 şi a pledat vinovată la acuzaţia de spionaj.

Earl Edwin Pitts, 27 de ani pentru oferirea unor informaţii secrete, serviciilor ruse de informaţii

De la sfârşitul anilor 80, până la începutul anilor 90, Pitts, care era atunci agent special al FBI, a spionat pentru Rusia, oferindu-le agenţilor ruşi, documente top-secrete şi infomaţii despre operaţiuni importante ale Biroului Federal. Pitts ar fi primit 224.000 de mii de dolari pentru informaţiile pe care le-a vândut între 1987-1992. A fost desconspirat în 1996 şi a pledat vinovat pentru două acuzaţii de spionaj, în 1997.

Michael Peri, 30 de ani pentru transmiterea unor secrete militare către Germania de Est

În timp ce Războiul Rece îşi trăia ultimele zile, în 1989, Peri, un specialist din Armata americană, a dispărut din baza regimentului său din Germania, având asupra sa un computer portabil, plin cu informaţii militare. Se credea că a dezertat, dar s-a întors în mai puţin de două săptămâni şi a fost arestat. Ulterior, s-a declarat vinovat de spionaj.

Clayton Lonetree, 30 de ani pentru livrarea unor informaţii clasificate din ambasadele americane către  agenţii sovietici

Lonetree a recunoscut în 1987 că a vândut planuri ale ambasadelor americane, nume şi identităţi ale unor agenţi sub acoperire, Uniunii Sovietice. Sentinţa iniţială de 30 de ani a fost redusă, iar Lonetree a fost eliberat în 1996, după doar nouă ani în detenţie.

Albert Sombolay, 34 de ani pentru că a oferit unui agent de informaţii iordanian, informaţii cheie despre planurile militare ale SUA înaintea primului Război din Golf

Sombolay, un specialist în artilerie din Armata americană, a pledat, în final, vinovat de spionaj şi stabilirea contactelor cu inamicul. A fost plătit cu 1.300 de dolari pentru activităţile sale şi ar fi încercat să intre în contact şi cu oficialii serviciilor irakiene, de asemenea. Până la urmă, Somobolay a stat doar 12 ani în închisoare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: