Operaţiunea „Warp Speed”. Campania de vaccinare în masă a început în SUA, cu o asistentă la terapie intensivă în New York VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele vaccinări anti-COVID-19 din Statele Unite au avut loc luni, la Long Island Jewish Medical Center, în Queens, New York, anunţă The New York Times.

Primele vaccinări au avut loc imediat după ora locală 09.00 (16.00, ora României), la New York, unde pandemia a ucis peste 35.000 de oameni şi a slăbit puternic economia.

„Cred că asta e arma care va pune capăt războiului”, a declarat guvernatoul Andrew Cuomo înainte ca o asistentă de la terapie intensivă, Sandra Lindsay, să devină prima persoană vaccinată în această campanie de către doctoriţa Michelle Chester.

Preşedintele american în exerciţiu a scris câteva momente mai târziu, pe Twitter, că „primul vaccin (a fost) administrat. Felicitări SUA! Felicitări lumii!”, însă era neclar dacă se referea la vaccinarea de la New York, scrie NYT.

Campania de vaccinare a început după ce Agenţia americană a medicamentului (FDA) a autorizat vaccinul alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech vineri, iar Statele Unite au depăşit pragul de 300.000 de morţi din cauza COVID-19, care se intensifică puternic, notează NYT, potrivit news.ro.

Este vorba de una dintre cele mai importante campanii de vaccinare din istorie. Primele loturi din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech au fost trimise spre 600 de centre de vaccinare.

„Suntem 100% încrezători pe plan operaţional că vom livra vaccinul americanilor”, dă asigurări generalul Gus Perna.

Denumită „Warp Speed”, un nume de cod inspirat din „Star Trek”, operaţiunea îşi are originile în mai, când Donald Trump a desemnat un aşa-numit „task force” pentru a coordona producerea, distribuirea şi vaccinarea populaţiei.

Gus Perna, specialist în logistică, conduce această operaţiune împreună cu imunologul Moncef Slaoui.

Ea combină expertiza mai multor oameni de ştiinţă din Ministerul Sănătăţii şi specialişti în logistică din armată, cu laboratoare şi transportatori privaţi.

Peste 600 de centre de vaccinare au fost înfiinţate pe teritoriul SUA. Acestea vor primi 6,4 milioane de doze de vaccin până miercuri. Aproape 3 milioane dintre ele au fost transportate deja.

Prima fază de vaccinare vizează peste 20 de milioane de persoane. Conform Centrului de prevenţie şi luptă împotriva bolilor, primele persoane vaccinate vor fi pensionarii din aziluri (trei milioane) şi angajaţii din domeniul sănătăţii.

Potrivit lui Moncef Slaoui, 20 de milioane de americani vor fi vaccinaţi în decembrie, iar 100 de milioane până la sfârşitul lui februarie, adică 40% din populaţia adultă a Statelor Unite. Două doze sunt necesare la un interval de trei-patru săptămâni.

În opinia preşedintelui american în exerciţiu, Donald Trump, operaţiunea „Warp Speed” este „un demers ştiinţific, industrial şi logistic masiv, nemaivăzut în ţară de la Proiectul Manhattan”, care a permis fabricarea bombei nucleare. Este cu siguranţă una dintre operaţiunile logistice cele mai importante de la Al Doilea Război Mondial încoace, notează AFP.

Vaccinul Pfizer/ BioNTech este produs în două uzine. Una este situată în Michigan, la mijlocul drumului dintre Chicago şi Detroit, în orăşelul Kalamazoo, iar cealaltă la Middleton, în Wisconsin.

Mai mult de zece camioane şi 20 de avioane vor pleca zilnic din aceste centre cu vaccinuri anti-COVID-19 la bord.

Pentru a reduce numărul de intermediari, Pfizer lucrează direct cu transportatorii săi obişnuiţi, în special cu Fedex şi UPS. Ultimii au construit chiar şi o bază cu congelatoare la Louisville, în Kentucky, în apropierea unuia dintre nodurile sale aeriene. Ori vaccinurile trebuie transportate la -70 de grade Celsius.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite