Oficiali americani: Administraţia Biden, luată deja la ţintă de spionajul chinez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de cercetători chinezi au părăsit Statele Unite ca urmare a înmulţirii şi intensificării anchetelor pentru presupuse operaţiuni de furt de tehnologie, au anunţat oficiali americani din domeniul securităţii, avertizând că agenţi chinezi vizează deja membri ai viitoarei administraţii Biden, relatează Reuters.

John Demers, şeful Diviziei de Securitate Naţională din Departamentul Justiţiei, a afirmat, într-o discuţie găzduită miercuri de Institutul Aspen, că mai mulţi cercetători chinezi au părăsit Statele Unite după ce Departamentul a declanşat numeroase anchete penale împotriva unor agenţi chinezi pentru cazuri de spionaj tehnologic şi industrial.

Potrivit unui oficial din Departamentul Justiţiei, cercetătorii menţionaţi de Demers reprezintă un grup diferit faţă de cei menţionaţi de Departamentul de Stat în septembrie, când administraţia Trump a anunţat că a revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi consideraţi că prezintă un risc de securitate.

Cercetătorii la care s-a referit Demers şi despre care autorităţile americane cred că sunt afiliaţi armatei chineze au fugit din Statele Unite după ce FBI a întreprins audieri în peste 20 de oraşe, iar Departamentul de Stat a închis Consulatul chinez de la Houston în iulie, menţionează un oficial.

„Numai chinezii au resursele, capacitatea şi voinţa” de a se angaja în activităţi de influenţă străină de amploarea celor constatate de agenţiile americane în ultimii ani, a apreciat John Demers.

William Evanina, şeful Contrainformaţiilor din cadrul biroului Directorului Informaţiilor Naţionale, trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, spionajul chinez a luat deja în vizor membri ai viitoarei administraţii Joe Biden, precum şi „persoane apropiate” de echipa preşedintelui ales.

Relaţiile americano-chineze s-au deteriorat în mandatul lui Donald Trump până la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, cu dispute pe diverse subiecte, de la comerţ şi tehnologie până la situaţia din Hong Kong şi pandemia de COVID-19.

Regimul comunist de la Beijing a catalogat revocările de vize pentru cetăţenii chinezi drept o persecuţie politică şi o discriminare rasială care a încălcat grav drepturile omului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite