Oficial ucrainean: Trump vrea informaţii care să-l compromită pe Joe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina este pregătită să investigheze legăturile pe care fiul lui Joe Biden, Hunter, le-a avut cu compania ucraineană de gaze naturale Burisma Holdings, potrivit lui Anton Geraşenko, un consilier important al ministrului de Interne al ţării, care ar fi responsabil de o asemenea anchetă.

Geraşenko a declarat pentru Daily Beast, într-un interviu, că „de îndată ce va exista o solicitare oficială”, Ucraina va investiga cazul, dar „în prezent nu există o anchetă deschisă”, potrivit Daily Beast.

Geraşenko a declarat că „în mod clar, Trump caută acum ceva care să-l discrediteze pe oponentul său Biden, pentru a-l răzbuna pe prietenul său Paul Manafort, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare”. Printre infracţiunile pentru care Manafort a fost condamnat se numără şi evaziunea fiscală. „Noi nu-l investigăm pe Biden în Ucraina, din moment ce nu am primit nici măcar o solicitare oficială de a face acest lucru”, a precizat Geraşenko.

Remarcile sale au venit în contextul unor speculaţii răspândite potrivit cărora preşedintele Donald Trump a vrut ca ajutoare militare americane esenţiale pentru Ucraina să fie condiţionate de o asemenea anchetă, dar a încercat să facă acest lucru prin reprezentanţi neoficiali, inclusiv avocatul său, Rudy Giuliani, şi consilierul lui Giuliani pe Ucraina, Sam Kislin.

Însă comentariile lui Geraşenko au avut loc înainte de articolul apărut în Washington Post, joi, care sugera faptul că un informator din comunitatea de informaţii ar fi raportat faptul că Trump ar fi făcut o înţelegere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de tip quid pro quo, într-o convorbire telefonică.

Trump a avut o discuţie telefonică cu Zelenski pe 25 iulie, pentru a-l felicita în legătură cu alegerea sa în fruntea Ucrainei. Spre sfârşitul lunii august, presa relata că Casa Albă voia să blocheze fonduri de 250 de milioane de dolari pentru susţinerea Armatei ucrainene. Însă pe 12 septembrie, fondurile au fost deblocate şi chiar au crescut. 

Joi seară, Giuliani a recunoscut că le-a cerut oficialilor ucraineni să-l investigheze pe Biden. El i-a spus jurnalistului Chris Cuomo de la CNN, într-un interviu, că nu e nimi greşit în a face presiuni pentru începerea unei investigaţii privind corupţia. 

Hunter Biden a acceptat un post la compania ucraineană de gaze naturale Burisma Holding în 2014 şi a lucrat acolo vreme de cinci ani. Ulterior s-a retras discret în aprilie, la scurt timp după ce tatăl său şi-a anunţat candidatura la prezidenţialele americane din 2020. Nu este clar câţi bani a primit Hunter Biden de la Burisma.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite