Obama vrea să abandoneze proiectul de revenire pe Lună

Obama vrea să abandoneze proiectul de revenire pe Lună

Cinci zboruri sunt încă prevăzute, toate spre ISS

Preşedintele Barack Obama va propune în proiectul său de buget 2011, pe care urmează să îl prezinte luni Congresului, să abandoneze programul de revenire a astronauţilor americani pe Lună, au relatat joi două cotidiane, citând responsabili ai administraţiei şi ai NASA.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa Albă va cere agenţiei spaţiale să favorizeze alte axe de activitate, dintre care dezvoltarea sectorului privat pentru a asigura trimiterea de astronauţi până la Staţia Spaţială Internaţională (ISS). În acest sens, preşedintele va propune mărirea bugetului NASA cu aproape 6 miliarde de dolari pe cinci ani. În 2010, pachetul bugetar al NASA atinge circa 18 miliarde de dolari.

Astfel, este foarte clar că această suplimentare este insuficientă pentru a finanţa în acelaşi timp continuarea programului Constellation, lansat în 2004 de fostul preşedinte George W. Bush după explozia navetei Columbia în 2003. Constellation prevede revenirea americanilor pe Lună în jurul anului 2020 şi, după aceea, a unor zboruri locuite spre Marte, scrie Agerpres.

Dar administraţia Bush nu a consacrat un buget suficient pentru a dezvolta într-adevăr acest program, potrivit uneia dintre concluziile comisiei Augustine, formată din experţi independenţi şi creată de Obama. Ea a făcut raportul său la sfârşitul anului 2009 oferind mai multe opţiuni pentru viitorul unor zboruri spaţiale locuite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările