Obama susţine iniţiativa lui Cameron de renegociere a condiţiilor apartenenţei Marii Britanii la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic David Cameron, în vizită la preşedintele american Barack Obama
Premierul britanic David Cameron, în vizită la preşedintele american Barack Obama

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că susţine iniţiativa premierului David Cameron de renegociere a condiţiilor apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, în contextul în care şeful Executivului britanic este supus unor intense presiuni parlamentare.

„În opinia mea, ideea de bază a lui David este logică: într-o relaţie foarte importantă, mai întâi trebuie să vezi ce se poate repara înainte de a te gândi la o separare", a declarat Obama, conform AFP, după întrevederea pe care a avut-o cu David Cameron la Casa Albă.

Preşedintele SUA a subliniat că nu se amestecă în afacerile interne ale Marii Britanii, explicând că "decizia le aparţine britanicilor".

"Participarea Marii Britanii la Uniunea Europeană este o expresie a influenţei şi rolului acestei ţări în lume, a unei relaţii economice foarte importante", a adăugat Obama.

David Cameron este aspru criticat pe plan intern pentru că din programul guvernamental prezentat pe 8 mai lipseşte proiectul de organizare a unui referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE. Conform unui sondaj al institutului YouGov publicat pe 8 mai, 46% dintre britanici doresc ieşirea ţării din UE, doar 35% fiind favorabili rămânerii în spaţiul comunitar european.

"Ştiu că David a încercat în mod activ să obţină unele reforme în cadrul Uniunii Europene. Negocierile sunt dificile, sunt multe ţări implicate, recunosc. Dar, atât timp cât încă nu am evaluat succesul acelor reforme, aş fi rezervat" în legătură cu trasarea unei direcţii, a spus Obama.

Următoarele săptămâni, cruciale pentru acordul de liber-schimb UE-SUA

Următoarele cinci săptămâni vor fi "cruciale" pentru acordul de liber-schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, negocierile urmând să fie lansate curând, a declarat premierul britanic, David Cameron, după întrevederea pe care a avut-o la Washington cu preşedintele SUA, Barack Obama.

"Există şansa reală ca procesul de negociere a acordului de liber-schimb să fie lansat la timp pentru summitul G8 (programat pentru 17 - 18 iunie în Irlanda de Nord). Următoarele cinci săptămâni vor fi cruciale", a declarat Cameron, conform AFP.

SUA şi UE vor intensifica presiunile asupra regimului Bashar al-Assad

În conferinţa de presă comună, cei doi lideri au mai anunţat că Statele Unite şi Marea Britanie intenţionează să "intensifice presiunile" asupra regimului Bashar al-Assad în scopul obţinerii retragerii acestuia de la putere.

„Împreună, vom continua eforturile pentru intensificarea presiunilor asupra regimului sirian, pentru a furniza asistenţă umanitară sirienilor care au de suferit de pe urma conflictului, pentru a consolida ajutorul oferit opoziţiei şi a ne pregăti de o Sirie democratică fără Bashar al-Assad", a subliniat Obama.

„Este şi în interesul Rusiei să fie soluţionată criza siriană. În calitatea de lider pe scena internaţională, Rusia are interesul, dar şi obligaţia, de a încerca soluţionarea crizei într-un mod care să garanteze rezultate pe termen lung“, a insistat preşedintele SUA.

La trei zile după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin, David Cameron a remarcat că "istoria Siriei este pe cale să fie scrisă cu sângele poporului".

„Comunitatea internaţională trebuie să pună capăt masacrului care are loc sub ochii noştri", a subliniat Cameron, dezvăluind că Rusia şi Statele Unite au căzut de acord, săptămâna trecută, asupra ideii de relansare a "procesului de la Geneva" în scopul obţinerii unei tranziţii politice în Siria. Însă acordul încheiat la Geneva în iunie 2012 nu oferă detalii despre soarta regimului al-Assad. "Dificultăţile rămân enorme, dar dispunem de o fereastră de oportunitate înainte de a se întâmpla lucruri şi mai rele", a completat Cameron.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor, de peste 80.000 de morţi. Regimul Bashar al-Assad atribuie violenţele unor "forţe externe" care ar încerca să destabilizeze Siria.
 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite