Obama l-a anunţat pe Vladimir Putin că Statele Unite sunt pregătite să impună „sancţiuni suplimentare” Rusiei

Obama l-a anunţat
pe Vladimir Putin că Statele Unite sunt pregătite să impună „sancţiuni suplimentare” Rusiei

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi al Rusiei, Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a avertizat, duminică, pe omologul său rus, Vladimir Putin, de eventuale „sancţiuni suplimentare” care pot fi luate faţă de Rusia, subliniind că administraţia de la Casa Albă şi aliaţii lor nu vor recunoaşte „niciodată” referendumul desfăşurat în Crimeea, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cursul conversaţiei telefonice cu Putin de duminică seară, „preşedintele Obama a subliniat că referendumul din Crimeea, care a încălcat Constituţia ucraineană şi a survenit sub constrângerea intervenţiei militare ruse, nu va fi recunoscut niciodată de Statele Unite şi comunitatea internaţională”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Liderul de la Casa Albă a precizat că „acţiunile Rusiei încalcă suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială” a acestei ţări şi că, „în coordonare cu partenerii europeni, suntem pregătiţi să impunem sancţiuni suplimentare Rusiei”.

Anterior, conducerea de la Kremlin informase reprezentanţii media de convorbirea celor doi lideri de stat. Într-un comunicat oficial, era menţionat că în cadrul convorbirii Putin a insistat asupra faptului că referendumul din Crimeea este „pe deplin conform” dreptului internaţional, fiind invocat precedentul Kosovo.

„Vladimir Putin a accentuat incapacitatea şi absenţa voinţei puterii actuale de la Kiev de a desfiinţa grupările ultranaţionaliste şi radicale care destabilizează situaţia şi terorizează populaţia, inclusiv populaţia rusofonă (...) În pofida diferenţelor de apreciere, este necesar să caute împreună mijloace pentru a stabiliza situaţia din Ucraina”, mai preciza comunicatul emis de reprezentanţii Kremlinului.

De asemenea,administraţia americană a anunţat, prin vocea purtătorului de cuvânt Jay Carney, că respinge referendumul de azi deoarece a fost făcut „contrar constituţiei Ucrainei” şi „sub ameninţări violente”.

Locuitorii din Crimeea au votat duminică  în favoarea alipirii peninsulei ucrainene la Rusia. Astfel, potrivit cifrelor înaintate de preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev, 95,5% din participanţii la referendum au fost de acord cu alipirea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: