Obama îşi va exercita dreptul de veto dacă Congresul blochează exporturile de aeronave către Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia preşedintelui Barack Obama a declarat luni că va utiliza dreptul de veto pentru a se opune legislaţiei care caută să blocheze tranzacţiile financiare legate de exportul de aeronave de pasageri către Iran, spunând că ar submina acordul nuclear implementat la începutul acestui an, transmite Reuters.

Ofertele Airbus şi Boeing de a vinde sau a închiria peste 200 de avioane către IranAir ar moderniza şi extinde flota veche a ţării, ţinută funcţională pe perioada embargoului prin contrabanda cu piese.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Rusia, Franţa, China şi Germania au convenit să ridice sancţiunile în cazul în care Iranul îşi va restrânge programul nuclear. Casa Albă a precizat că partenerii SUA vor vedea proiectul de lege, dacă el va fi implementat, drept o încălcare a acordului nuclear. 

Legislaţia din Camera Reprezentanţilor este cel mai recent efort republican de a opri vânzarea de aeronave către Iran de către Airbus şi Boeing Co, permise în conformitate cu acordul nuclear.

Unii membri ai Congresului au expus îngrijorări că anularea vânzării ar putea închide multe locuri de muncă. Oponenţii susţin că avioanele de pasageri goale ar putea fi utilizate în scopuri militare, precum transportarea luptătorilor care să lupte împotriva forţelor SUA sau a aliaţilor din Siria.

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca măsura să fie aprobată de Camera Reprezentanţilor, însă ea nu va obţine aprobare din Senat.

Parlamentarii se aşteaptă la mai multe eforturi pentru oprirea vânzării de aeronave către Iran, dar şi a acordului nuclear cu această ţară, după ce Donald Trump devine preşedinte al SUA în luna ianuarie. Trump a fost un critic al acordului nuclear, care în schimb este văzut de susţinătorii lui Obama drept una dintre realizările-cheie de politică externă ale preşedintelui democrat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite